ßßß
Dziś polecamPołączenie sera pleśniowego, gruszki i orzechów daje niewiarygodny smak.Sos z dodatkiem miodu, octu balsamicznego i musztardy dijonidealnie się komponuje ze składnikami sałatki.Składniki na sałatkę:dwie gruszkirukolasałata lodowa / mix dowolnych sałatparę plasterków wędzonego boczkugarść orzechów włoskich / pistacjowychkawałek sera pleśniowego np.gorgonzolaSkładniki na sos:łyżka masłaodrobina oliwy z oliwekłyżka musztardy dijonłyżka miodu2-3 łyżki octu balsamicznego
Wędzony boczek podsmażyłam na chrupko.Po usmażeniu wyłożyłam go na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Dwie gruszki umyłam i obrałam.
Na patelni rozpuściłam masło.Dodałam musztardę dijon,miód i oliwę z oliwek.Do sosu włożyłam pokrojone gruszki.
Stopniowo karmelizowały się i nasączały sosem.
Wlałam ocet balsamiczny, który przełamał słodko-ostry smak sosu.
Owoce i sos nabrały brązowego koloru.
Pokroiłam na mniejsze kawałki orzechy włoskie.
Wsypałam je na patelnię.
Do miski wsypałam sałatę i rukolę.Ułożyłam na nich chrupiące plasterki boczku,gruszkę i kawałki sera.Całość polałam sosem z orzechami.Rewelacja!Idealne połączenie smaków.Gorąco polecam.Smacznego!