Wykonanie
Dzisiaj ta
sałatka zagościła na moim
stole. To jedna z moich ulubionych sałatek…najlepsza! Sałatek jest mnóstwo, ale warto podzielić się tą ulubioną. Uwielbiam połaczenie gorgonozli z
gruszką. Ten przepis to taki mój must-have.Składniki na 4 osoby:120 gr
rukoli120 gr różnych odmian małych
sałat16 plastrów
boczku1 łyżka
oliwy2 łyżki
masła4
gruszki180 gr
sera gorgonzola1 łyżka
octu balsamicznego2 łyżki
mioduNa sos:świeżo zmielony
czarny pieprz1 łyżka
masła1 łyżka
miodu2 łyżki
octu balsamicznego1 łyżka
musztardy Dijon2 łyżki
piniPrzygotowanie:Umyte i osuszone liście
sałaty i
rukoli, układamy na dośc dużym płaskim talerzu.
Sałata bardzo dobrze prezentuje sie na wspólnym półmisku, ale też serwowana na indywidualnych talerzach. Tak jak w przypadku każdej
sałaty najlepsza jest świeża i sprężysta, musimy pamiętać zatem, że po wymieszaniu z sosem powinna być od razu podawana.
Bekon smażymy na rumiano z obu stron, aż będzie chrupiący, od 3 do 4 minut. Wyciągamy i suszymy na papierowych ręcznikach.
Gruszki obieramy cieniutko ze skórki i kroimy w ćwiartki po wyjęciu gniazd nasiennych. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki
masła, jednę łyżk ę
oliwy i dwie łyżki
miodu . Zmniejszamy ogień do niskiego i dodajemy
gruszki. D oprawiamy
solą i
pieprzem. Podgrzewamy na wolnym ogniu ok. 5 min.
Po czasie dodajemy łyżkę
octu balsamicznego i gotujemy jeszcze przez minutę.
Gruszki przekręcamy rzadko, i delikatnie, aby się nie rozpadły. Gdy zrobią się złote wyjmujemy na talerzyk, patelni nie myjemy, będzie potrzebna do sosu.
Układamy
gruszki i
boczek na wierzchu
sałaty, następnie kruszymy
ser gorgonzola. Bierzemy się za sos. Dodajemy do patelni
masło,
miód,
ocet,
musztardę,
orzeszki piniowe,
sól i
pieprz. Gotujemy krótko, aż sos się rogrzeje. Polewamy sosem po
sałatce.
Podajemy natychmiast.