ßßß
Dzisiaj ta sałatka zagościła na moim stole. To jedna z moich ulubionych sałatek…najlepsza! Sałatek jest mnóstwo, ale warto podzielić się tą ulubioną. Uwielbiam połaczenie gorgonozli z gruszką. Ten przepis to taki mój must-have.Składniki na 4 osoby:120 gr rukoli120 gr różnych odmian małych sałat16 plastrów boczku1 łyżka oliwy2 łyżki masła4 gruszki180 gr sera gorgonzola1 łyżka octu balsamicznego2 łyżki mioduNa sos:świeżo zmielony czarny pieprz1 łyżka masła1 łyżka miodu2 łyżki octu balsamicznego1 łyżka musztardy Dijon2 łyżki piniPrzygotowanie:Umyte i osuszone liście sałaty i rukoli, układamy na dośc dużym płaskim talerzu. Sałata bardzo dobrze prezentuje sie na wspólnym półmisku, ale też serwowana na indywidualnych talerzach. Tak jak w przypadku każdej sałaty najlepsza jest świeża i sprężysta, musimy pamiętać zatem, że po wymieszaniu z sosem powinna być od razu podawana.Bekon smażymy na rumiano z obu stron, aż będzie chrupiący, od 3 do 4 minut. Wyciągamy i suszymy na papierowych ręcznikach.Gruszki obieramy cieniutko ze skórki i kroimy w ćwiartki po wyjęciu gniazd nasiennych. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła, jednę łyżk ę oliwy i dwie łyżki miodu . Zmniejszamy ogień do niskiego i dodajemy gruszki. D oprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy na wolnym ogniu ok. 5 min.
Po czasie dodajemy łyżkę octu balsamicznego i gotujemy jeszcze przez minutę. Gruszki przekręcamy rzadko, i delikatnie, aby się nie rozpadły. Gdy zrobią się złote wyjmujemy na talerzyk, patelni nie myjemy, będzie potrzebna do sosu.
Układamy gruszki i boczek na wierzchu sałaty, następnie kruszymy ser gorgonzola. Bierzemy się za sos. Dodajemy do patelni masło, miód, ocet, musztardę, orzeszki piniowe, sól i pieprz. Gotujemy krótko, aż sos się rogrzeje. Polewamy sosem po sałatce.
Podajemy natychmiast.