ßßß Cookit - przepis na Rostbef smażony i sałatka ze szpinakiem, serem kozim i gruszką

Rostbef smażony i sałatka ze szpinakiem, serem kozim i gruszką

nazwa

Wykonanie

« Tymbark Fruktajl
Wiosenna, piknikowa sałatka z makaronem »
Jak prawidłowo wysmażyć stek? Nie jest to wbrew pozorom takie trudne
Mięso
rostbef – około 250g, o grubości 2-3 cm
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Mięso wyjmujemy przed smażeniem na około godzinę z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. W tym samym czasie smarujemy oliwą, obficie solimy i pieprzymy.
Następnie rozgrzewamy masło na dużym ogniu, kiedy patelnia jest dobrze nagrzana kładziemy mięso na patelnie. Smażymy z obu stron.
Mało wysmażone – ok. 2 minut z każdej strony
Średnio wysmażone – ok. 3-4 minut z każdej strony
Mocno wysmażone – ok. 4-5 minut z jednej strony
Sałatka
– garść szpinaku
– 2 małe gruszki
– kilka plasterków sera pleśniowego koziego
– kilka pokruszonych pistacji
– 2 łyżki cukru
– łyżka masła
Na maśle podsmażamy gruszki pokrojone w plasterki i dodajemy do nich cukier, aby się nieco skarmelizowały. Wrzucamy (razem z masłem z patelni) je do szpinaku. Dodajemy ser i orzechy. Polewamy sosem.
Sos miodowo-musztardowy
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– łyżka octu balsamicznego
– łyżka miodu
– łyżka musztardy
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2014/05/rostbef-smazony-i-salatka-ze-szpinakiem-serem-kozim-i-gruszka