Wykonanie
Sałatka, która sprawdzi się na każdą okazję. Z pewnością zaskoczy wszystkich gości, bo połączenie
gruszek z
serem pleśniowym nie należy do codziennych.
Sałatka jest lekka i bardzo smaczna, wykonanie jej nie sprawi nikomu problemów.Składniki (na dwie porcje):jedna duża
gruszka100 g
sera pleśniowego błękitnegomix
sałatpestki dynioliwamiódmusztardasok z ćwiartki
cytrynyłyżeczka
masłaGruszki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy na cztery równej wielkości plastry.
Masło rozgrzewamy na patelni i obsmażamy
gruszki, dwie minuty z jednej i dwie minuty z drugiej strony.Z 2 łyżek
miodu, 2 łyżek
musztardy i 4 łyżek
oliwy robimy sos, wszystkie skłądniki dodajemy do słoiczka, zakręcamy i trzepiemy na wszsytkie strony, żeby składniki dokładnie się wymieszały.
Ser pleśniowy kroimy w kostkę.
Sałatę układamy na talerzu, następnie polewamy dwiema łyżkami sosu, na to kładziemy plastry
gruszek, posypujemy
serem i
pestkami dyni, na koniec polewamy kolejnymi dwiema łyżkami sosu i
sałatka jest gotowa!Smacznego!