ßßß
(8 porcji)Składniki:2 średnie cebule, bardzo drobno posiekane a najlepiej zmiksowane w blenderze,1/2 szklanki roztopionego masła1/2 szklanki musztardy Dijon1/2 szklanki miodu5-6 gruszek, pokrojonych na ćwiartkisok z 1/2 cytryny3 małe cebule, pokrojone na ćwiartki2 łyżki roztopionego masła8 kaczych udekPrzygotowanie:W miseczce wymieszaj 2 posiekane (lub zblendowane) cebule, 1/2 szklanki roztopionego masła, miód i musztardę. Poluzuj skórkę na udkach i wciśnij tam jak najwięcej powstałej mieszanki. Następnie ułóż je w naczyniu żaroodpornym (w 1 warstwie) i wysmaruj mieszanką także na zewnątrz, a resztę zostaw sobie na smarowanie w trakcie pieczenia.Włóż udka do rozgrzanego do 190 °C piekarnika i piecz przez 1 1/2 godziny, smarując co 30 minut odłożoną mieszanką.W międzyczasie, wymieszaj sok z cytryny z gruszkami, a cebulkę z roztopionym masłem.Gdy do końca pieczenia zostanie 45 minut, dołóż do piekących się udek cebulę, a na ostatnie 15 minut gruszki. Podawaj natychmiast z ulubionymi dodatkami:)Smacznego!
English versionHoney mustard duck legs with pears(8 servings)Ingredients:2 medium onions, finely chopped1/2 cup melted butter1/2 cup Dijon mustard1/2 cup honey5-6 pears, cut into wedgesjuice of 1/2 lemon3 small onions, quartered2 tbsp melted butter8 duck legsPreparation:Mix the 2 chopped onions, 1/2 cup melted butter, honey and mustard. Loosen the skin over the portion of the legs and insert a little of the mustard mixture between the skin and meat, then spread more of the mixture over the entire leg, reserving some for basting.Preheat the oven to 190 oC and put the duck inside for 1 1/2 hours, basting every 30 minutes with the reserved mustard mixture.In the meantime, stir the lemon juice into the pear wedges and set aside. Stir the melted butter into the onion quarters, adding them to the oven after the duck has cooked for 45 minutes.Cook the onion in the oven for 30 minutes, then add the pears and continue to cook for another 15 minutes.Enjoy!
Share the post "Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami / Honey mustard duck legs with pears"


