ßßß Cookit - przepis na Krem z zielonego groszku

Krem z zielonego groszku

nazwa

Wykonanie

Mam wrażenie, że za każdym razem, kiedy polecam Wam zupę krem podkreślam jej niezwykłość. Dzieje się tak, ponieważ nie ma szybszych zup w przygotowaniu i jeszcze tak sycących! Dzisiaj w roli głównej mamy zielony groszek. Długo leżał w zamrażalniku, ale w końcu doczekał się debiutu w mojej kuchni. Mam nadzieję, że przypadanie Wam do gustu i rozgrzeje w chłodne popołudnia :)
Niedawno dostałam wielką paczkę z przysmakami od firmy Wasa, więc je również postanowiłam tutaj wykorzystać. Pasują idealnie.
Składniki
litr wywaru warzywnego
650g mrożonego groszku
1 cebula
masło
sól, cukier, cytryna
Przygotowanie:
Przygotowujemy litr wywaru warzywnego.
Do rondla wrzucamy groszek, posiekaną cebulę i całość dusimy z odrobiną masła na wolnym ogniu.
Do wywaru przekładamy groszek i gotujemy do momentu, aż będzie miękki. Po wystudzeniu zupę miksujemy blenderem. Doprawiamy solą, cukrem i dodajemy 2 łyżki cytryny. Ponownie gotujemy. Podajemy z jogurtem naturalnym i kiełkami lucerny.
Smacznego! :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/12/krem-z-zielonego-gorszku.html