Wykonanie
Ziemniaczane puree z jarzynkami to propozycja dla zastąpienia tradycyjnych
ziemniaków lub tradycyjnego puree z
ziemniaków na ziemniaczki z jarzynkami. Ziemniaczane puree będzie pasować do każdego dania, do którego podawaliście zazwyczaj tradycyjne
ziemniaki: kotlety
schabowe, kotlety mielone czy też
bitki wołowe .Z poniżej podanych ilości przygotowałam puree dla czterech osób: dwójki dorosłych i dwójki dzieci.około trzy średniej wielkości
ziemniakidwie średnie
marchewkijedna średnia
cebuladwa ząbki
czosnkupięć łyżek
groszku (świeżego lub mrożonego)sok z jednej połówki
cytrynymasłoprzyprawy:
kurkuma,
sól,
kminek mielony,
pieprz czarny świeżo mielony,
majeranek,
imbirW pierwszej kolejności nastawiłam garnek z
wodą i dodałam pół łyżeczki
kurkumy i nastawiłam na gotowanie.Następnie
ziemniaki i
marchew obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki.Następnie
cebulkę wraz z
czosnkiem pokroiłam na mniejsze kawałki.Gdy
woda się gotowała, wrzuciłam wszystkie warzywa (
ziemniaki,
marchew,
cebula,
czosnek oraz
groszek) do garnka i gotowałam do czasu aż zmiękną.Gdy warzywa były miękkie, odcedziłam
wodę, delikatnie odparowałam, zdjęłam z ognia i ubiłam przy użyciu tłuczka do
ziemniaków.Następnie dodałam
przyprawy:
pieprz czarny świeżo mielony, szczyptę
kminku mielonego,
soli, szczyptę
majeranku,
kurkumy i
imbiru,
sok z cytryny oraz małą łyżeczkę
masła i dokładnie wymieszałam.Podałam na gorąco.Smacznego!Polecam inne przepisy na dodatki do obiadów:Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!PLNEURGBP(No Ratings Yet)Loading...