ßßß Cookit - przepis na Gruszki z gorgonzolą i orzechami

Gruszki z gorgonzolą i orzechami

nazwa

Wykonanie

Ostatnio na blogu było dużo słodkości a teraz coś pysznego ale w troszkę wytrawniejszy sposób. Gruszki zapiekane z serem gorgonzola, orzechami i miodem ...kaloryczne jest ale przecież nie każdy czytelnik mojego bloga się odchudza...a może ktoś postanowił przytyć w tym roku? To dla niego właśnie jest ten przepis ;) Poza tym są idealne na karnawałowe przyjęcia - robi się je szybko, są soczyste, smaczne i nikt nie przejdzie koło nich obojętnie ;)
- 2 gruszki
- 100g gorgonzoli
- 1 łyżeczka miodu
- sok z połowy cytryny
- 30 g zmielonych orzechów włoskich +trochę całych do dekoracji
- 1 łyżka masła - kopiasta ( ok. 30g)
Gruszki kroimy wzdłuż na połowę i wydrążamy gniazda nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny, żeby zachowały kolor. Ser mieszamy z masłem, miodem i zmielonymi orzechami. Taką masą napełniamy gruszki. Każdą połówkę zawijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na około 15 min w temp 180C ( piekarnik góra,- dół) Po upieczeniu przekładamy na talerz i ozdabiamy całymi orzechami.
Źródło:http://malpandom.blogspot.com/2014/01/gruszki-z-gorgonzola-i-orzechami.html