Wykonanie
Ostatnio na blogu było dużo słodkości a teraz coś pysznego ale w troszkę wytrawniejszy sposób.
Gruszki zapiekane z
serem gorgonzola,
orzechami i
miodem ...kaloryczne jest ale przecież nie każdy czytelnik mojego bloga się odchudza...a może ktoś postanowił przytyć w tym roku? To dla niego właśnie jest ten przepis ;) Poza tym są idealne na karnawałowe przyjęcia - robi się je szybko, są soczyste, smaczne i nikt nie przejdzie koło nich obojętnie ;)- 2
gruszki- 100g gorgonzoli- 1 łyżeczka
miodu- sok z połowy
cytryny- 30 g zmielonych
orzechów włoskich +trochę całych do dekoracji- 1 łyżka
masła - kopiasta ( ok. 30g)
Gruszki kroimy wzdłuż na połowę i wydrążamy gniazda nasienne. Skrapiamy
sokiem z cytryny, żeby zachowały kolor.
Ser mieszamy z
masłem,
miodem i zmielonymi
orzechami. Taką masą napełniamy
gruszki. Każdą połówkę zawijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na około 15 min w temp 180C ( piekarnik góra,- dół) Po upieczeniu przekładamy na talerz i ozdabiamy całymi
orzechami.