ßßß Cookit - przepis na Wiosenna sałatka ze szparagami i winegretem musztardowym

Wiosenna sałatka ze szparagami i winegretem musztardowym

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj kolejna odsłona warzywa, którego sezon właśnie się zaczyna, czyli szparagów. Oto szybka, wiosenna sałatka z wykorzystaniem młodych warzyw. Jako bazę tej sałatki potraktowałabym ziemniaki, szparagi i jajka. Co do reszty zielonych składników, wszystko zależy od Waszego gustu czy też tego co mamy w lodówce. Ja akurat miałam szpinak sałatkowy, więc go wykorzystałam. Możemy też do niej dodać rukolę, roszponkę... czyli co kto lubi.
Składniki:
500 g młodych ziemniaków
1 pęczek zielonych szparagów
3 jajka ugotowane na twardo
garść szpinaku sałatkowego
1 cykoria
Winegret:
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
szczypta cukru
1,5 łyżeczki musztardy
sól
pieprz
woda
Wykonanie:
Składniki winegretu mieszamy w szklance.
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach na parze, aż będą miękkie. Ze szparagów odłamujemy k ońcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki. Szparag doskonale wie, w którym miejscu powinien się złamać :-). Szparagi gotujemy na parze przez 10 minut. Gdy przestygną kroimy na kawałki.
Ziemniaki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Szpinak płuczemy, cykorię kroimy w paski.
W misce układamy wszystkie warzywa, jajka kroimy w ósemki. Sałatkę polewamy sosem, mieszamy i podajemy.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/04/wiosenna-saatka-ze-szparagami-i.html