Wykonanie
Dzisiaj kolejna odsłona warzywa, którego sezon właśnie się zaczyna, czyli
szparagów. Oto szybka, wiosenna
sałatka z wykorzystaniem
młodych warzyw. Jako bazę tej sałatki potraktowałabym
ziemniaki,
szparagi i
jajka. Co do reszty zielonych składników, wszystko zależy od Waszego gustu czy też tego co mamy w lodówce. Ja akurat miałam
szpinak sałatkowy, więc go wykorzystałam. Możemy też do niej dodać
rukolę,
roszponkę... czyli co kto lubi.
Składniki:500 g
młodych ziemniaków1 pęczek
zielonych szparagów3
jajka ugotowane na twardogarść
szpinaku sałatkowego1
cykoriaWinegret:
oliwa z oliwekocet balsamicznyszczypta
cukru1,5 łyżeczki
musztardysólpieprzwodaWykonanie:Składniki
winegretu mieszamy w szklance.
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach na parze, aż będą miękkie. Ze
szparagów odłamujemy k ońcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki.
Szparag doskonale wie, w którym miejscu powinien się złamać :-).
Szparagi gotujemy na parze przez 10 minut. Gdy przestygną kroimy na kawałki.
Ziemniaki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
Szpinak płuczemy,
cykorię kroimy w paski.W misce układamy wszystkie warzywa,
jajka kroimy w ósemki.
Sałatkę polewamy sosem, mieszamy i podajemy.