Wykonanie
Home »
awokado » dietetyczne »
jajka » lunch » obiad »
sałata »
sałatka » sałatki » słone » sos do sałatki » sosy do sałatek »
szparagi »
szparagi ziemniaczane »
winegret » wytrawne »
ziemniaki »
Sałatka ze
szparagamisobota, 31 maja 2014
Sałatka idealna na ciepłe, wiosenne dni. W czasie, kiedy to słońce
daje nam się we znaki i marzymy o czymś lekkim i orzeźwiającym na lunch. Pełna witamin, niezwykle smaczna, z moim ukochanym
sosem winegret...Polecam!
Składniki:
Sałatka:
1 pęczek
zielonych szparagów,
2
jajka,
1
awokado,
ok. 4 średnie
ziemniaki,
mix
sałat (mój był z bratkami),
słonecznik prażony
Sos winegret:
1 łyżka
musztardy,
2-3 łyżki
soku z cytryny,
1 ząbek
czosnku,
sól,
pieprz,
1 łyżka
miodu,
oliwa z oliwekWykonanie:
Sałatka:
Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i ugotować w osolonej wodzie.
Szparagi dokładnie umyć, gotować na parze przez ok. 3-4 minuty.
Jajka ugotować na półmiękko.
Powyższe składniki ostudzić i wraz z
awokado pokroić na duże kawałki (by
awokado nie zciemniało
skropiłam go
cytryną). Wymieszać wszystko wraz z
sałatą, posypać
słonecznikiem, polać sosem. Włożyć do lodówki.
Sos winegret:
Do
soku z cytryny dodajemy
sól i
pieprz (w
oliwie sól się nie rozpuści!). Dodać
zioła prowansalskie,
miód,
musztardę,
żółtko (dzięki jemu składniki łatwiej się łączą) oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Do podanych składników dolać
oliwę w proporcji 3:1, dokładnie wymieszać.
Smacznego!



