ßßß
Sałatka idealna na ciepłe, wiosenne dni. W czasie, kiedy to słońce daje nam się we znaki i marzymy o czymś lekkim i orzeźwiającym na lunch. Pełna witamin, niezwykle smaczna, z moim ukochanym sosem winegret...Polecam!Składniki:Sałatka:1 pęczek zielonych szparagów,2 jajka,1 awokado,ok. 4 średnie ziemniaki,mix sałat (mój był z bratkami),słonecznik prażonySos winegret:1 łyżka musztardy,2-3 łyżki soku z cytryny,1 ząbek czosnku,sól,pieprz,1 łyżka miodu,oliwa z oliwekWykonanie:Sałatka:Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i ugotować w osolonej wodzie.Szparagi dokładnie umyć, gotować na parze przez ok. 3-4 minuty.Jajka ugotować na półmiękko.Powyższe składniki ostudzić i wraz z awokado pokroić na duże kawałki (by awokado nie zciemniało skropiłam go cytryną). Wymieszać wszystko wraz z sałatą, posypać słonecznikiem, polać sosem. Włożyć do lodówki.Sos winegret:Do soku z cytryny dodajemy sól i pieprz (w oliwie sól się nie rozpuści!). Dodać zioła prowansalskie, miód, musztardę, żółtko (dzięki jemu składniki łatwiej się łączą) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do podanych składników dolać oliwę w proporcji 3:1, dokładnie wymieszać.Smacznego!


