ßßß
Składniki:2 porcje120g mieszanki sałat6 plasterków cienko pokrojonego wędzonego boczku40 g orzechów włoskich1 pomidor2 jajkamasło (do usmażenia jajek)Dressing:1/8 szklanki oliwyłyżeczka octu balsamicznegopół łyżeczki miodułyżeczka musztardysólWykonanie:Orzechy prażymy kilka minut na suchej patelni mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. Pomidora kroimy na „ósemki”. Piekarnik nagrzewamy do 220°C i na pergaminie układamy plasterki boczku. Pieczemy je około 7-8 minut. Wyjmujemy, gdy boczek się przyrumieni i będzie chrupiący.Przygotowujemy dressing: do zamykanego pojemniczka wlewamy oliwę i ocet, dodajemy miód, musztardę i sól. Mieszamy tak długo, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie gęsty sos.Sałatę myjemy i rozkładamy na dwa głębokie talerze. Układamy po 4 cząstki pomidorów i rozdzielamy orzechy. Całość polewamy dressingiem. Jajka smażymy na maśle, nie za długo, aby żółtka były płynne. Na sałatę kładziemy chrupiący boczek (po 3 plastry na każdy talerz) i po ciepłym sadzonym jajku. Oczywiście podajemy natychmiast! :) Smacznego! :)