Składniki (na 2 porcje):2 duże garście mieszanki sałat2 kulki burraty* lub mozzarellikilka pomidorków koktajlowychkilka świeżych figgarstka orzechów włoskichgarstka świeżej bazylii1/2 łyżeczki płynnego miodu i 1/2 łyżeczki oliwy z oliwekDressing2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka octu balsamicznego1 łyżeczka mioduszczypta soli i pieprzu* Burrata to połączenie sera mozzarella oraz śmietany, ten ser jest wyjątkowo kremowy i pyszny. Możecie go kupić we włoskich delikatesach. Jeśli jednak nie znajdziecie burraty, mozzarella będzie pasować równie dobrze.Przygotowanie:Figi myjemy i przekrawamy na pół, w środku smarujemy odrobiną miodu i oliwy i następnie grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej przez około 2-3 minuty aż figi lekko się zrumienią.Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki dressingu.W miseczkach układamy sałatę, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, lekko posiekane orzechy włoskie (można je wcześniej lekko podgrzać na suchej patelni) oraz bazylię. Na wierzch kładziemy grillowane figi oraz ser i wszystko skrapiamy dressingiem.