ßßß
Zawsze w lodówce mam bakłażana. Jak skończę jednego, to przy kolejnych zakupach zaopatruję się w następnego. Tu wykorzystałam go do sałatki. Każdy pretekst jest dobry:-)Składniki:
mix sałat ( u mnie dębolistna, rucola, lodowa i masłowa),bakłażan,pomidory – ilość dowolna,feta 150 g,oliwa,do sosu:20-30 ml oliwy z oliwek,kilka kropel octu balsamicznego,pół łyżeczki miodu,pół łyżeczki musztardy Dijon,można dodać odrobinę wody,sól do smaku.Przygotowanie:Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na 20 minut. Następnie spłukać i wysuszyć . Posmarować oliwą i podsmażyć lub podpiec w piekarniku. Pokroić w paski. Sałatę umyć, wysuszyć, porwać i ułożyć na talerzu. Paski bakłażana rozrzucić na sałacie, dodać pokrojone pomidory w plastrach, a na wierzch rozrzucić pokrojoną w kostkę fetę. W słoiczku lub w shakerze do sosów wymieszać wszystkie składniki sosu i polać sałatę. Podawać z pieczywem lub bez, może też być dodatkiem do mięsa i ryby.

Zgłoszony do akcji: