Wykonanie

Placki ziemniaczanesą zazwyczaj bardzo lubiane.Jemy je na słodko, ostro, z
mięsem lub warzywami.Przeważnie przygotowuje się je z dodatkiem
mąki i
jajka.Dziś polecam je w wersji mini tzn. z samych tartych
ziemniaków.Są idealne na przystawkę na imprezy.Chrupiące, małe - na jeden kęs.Idealne z
serowym sosem.
Ziemniaki starte na cienie paseczki powodują to,że usmażone wyglądają efektownie i są cudownie chrupiące.

Składniki:
ziemniaki ( ilość w zależności od ilości placków)
olej do smażenia
sólpieprzSkładniki na sos:kawałek
sera gruyerekawałek
sera cheddaropakowanie
sera białego np. typu president,
mascarpone3-5 łyżek
śmietanyłyżeczka
musztardy dijon1-2 łyżeczki
słodkiej paprykiszczypiorekRozdrobniłam w robocie kuchennym
sery.

Wsypałam
paprykę,
biały ser,
śmietanę i
musztardę.

Wszystko zmiksowałam.

Wsypałam
szczypiorek.

Wymieszałam i pasta serowa gotowa.

Teraz
pora na nasze placuszki.
Ziemniaki obrałam, umyłam i starłam na tarce o grubszych oczkach.

Odcisnęłam z nich sok.
Ziemniaki posoliłam i posypałam zmielonym
czarnym pieprzem.Na rozgrzaną patelnię wlałam
olej.Z
ziemniaków formowałam małe kulki.Zgniatałam je na płaskie placuszki i układałam na gorącej patelni.Smażyłam po 2-3 minuty z każdej strony na chrupiąco.

Układałam je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym,aby odciekł z nich nadmiar
oleju.

Pozostało już tylko nałożyć pastę
serową na placuszki.Można na wierzch każdego z nich ułożyć podsmażony i pokrojony
wędzony boczek.Polecam chrupiąco ! ;-)