ßßß
Składniki:500 g ziemniaków100 g sera (wybrałam cheddar ale może być inny)6 jajek150 g chorizo1 duża cebula (użyłam czerwonej)pół szklanki oliwek (wypestkowanych)2 łyżki śmietany (opcjonalnie)sólpieprzolej do smażeniaWykonanie:Ziemniaki ugotuj w mundurkach następnie obierz je i pokrój w plastry (oryginalnie ziemniaki dodaje się surowe- pokrojone w plastry ale jakoś nie mam nerwów żeby to wypróbować:)). Ser zetrzyj na tarce. Cebulę pokrój w półplasterki a chorizo w plastry. Oliwki pokrój na kawałki. Na odrobinie oliwy podsmaż cebulę. Gdy lekko zmięknie dodaj chorizo i smaż chwilę ciągle mieszając. Jajka rozbij do miski. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj ser i oliwki (i śmietanę jeśli używasz). Wymieszaj. Ziemniaki wrzuć do chorizo i cebuli. Podsmaż chwilę. Następnie wylej na nie masę jajeczną. Gdy spód się zetnie, przykryj patelnię talerzem lub przykrywką i odwróć. Następnie zsuń tortille delikatnie na patelnię tak by usmażyła się z drugiej strony. Możesz także wstawić ją do piekarnika na kilka minut.Smacznego!