Wykonanie
Miałam wybitną ochotę dzisiaj na
ziemniaki. A to nie zdarza się często. Właściwie nie zdarza się wcale. Nie przepadam za
ziemniakami. Ale są takie danie w których muszą się pojawić i koniec. Dlatego na tę ziemniaczaną zachciankę wybrałam tortille hiszpańską (nie tortillą meksykańską czyli placki kukurydziane). Dodałam chorizo i mój ukochany
cheddar ale możecie dodać inne warzywa (np.
szpinak),
ryby lub
mięso. Pełna dowolność więc eksperymentujcie:)
Składniki:500 g
ziemniaków100 g
sera (wybrałam
cheddar ale może być inny)6
jajek150 g chorizo1 duża
cebula (użyłam czerwonej)pół szklanki
oliwek (wypestkowanych)2 łyżki
śmietany (opcjonalnie)
sólpieprzolej do smażeniaWykonanie:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach następnie obierz je i pokrój w plastry (oryginalnie
ziemniaki dodaje się surowe- pokrojone w plastry ale jakoś nie mam nerwów żeby to wypróbować:)).
Ser zetrzyj na tarce.
Cebulę pokrój w półplasterki a chorizo w plastry.
Oliwki pokrój na kawałki. Na odrobinie
oliwy podsmaż
cebulę. Gdy lekko zmięknie dodaj chorizo i smaż chwilę ciągle mieszając.
Jajka rozbij do miski. Dopraw
solą i
pieprzem. Dodaj
ser i
oliwki (i
śmietanę jeśli używasz). Wymieszaj.
Ziemniaki wrzuć do chorizo i
cebuli. Podsmaż chwilę. Następnie wylej na nie masę jajeczną. Gdy spód się zetnie, przykryj patelnię talerzem lub przykrywką i odwróć. Następnie zsuń tortille delikatnie na patelnię tak by usmażyła się z drugiej strony. Możesz także wstawić ją do piekarnika na kilka minut.Smacznego!