ßßß Cookit - przepis na Cornish pasty with cheese and onion :)

Cornish pasty with cheese and onion :)

nazwa

Wykonanie

Czyli kornawalijski pieróg z serem i cebulą.
Mieszkając przez ostatni rok w Anglii miałam możliwość popróbować tamtejszych specjałów. Cornish pasty jak w nazwie wywodzi się z Kornawlii. Dokładnie jest to pieróg pieczony, składający się z ciasta z mąki pszennej lub pszenno-żytniej i nadzienia, gdzie podstawą są ziemniaki. U mnie jest on zrobiony z ciasta francuskiego co wcale nie odejmuje mu smaku.
Historia pierogów kornwalijskich sięga osiemnastego wieku, kiedy Kornwalia słynęła z wydobycia cyny. Kornwalijskie żony przyrządzały swym mężom posiłek zapiekając go w chlebowe ciasto, i zawijając w kształt pieroga. Nie znaczy to, że wrzucano do środka wszystko – w środku panuje specyficzny porządek. Ziemniaki na boku, później warzywa – marchew, brukiew, a w środku kawał wołowiny. Podczas lunchu górnicy podgrzewali przysmak w piecach a następnie zjadali tylko środek, niedotknięty ręką. Resztę wyrzucano (czyli tę część zawiniętego ciasta, za którą trzymali pasty).
SKŁADNIKI: (na 4 pierogi)
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 duży, obrany ziemniak
- 2 cebule
- 100g sera cheddar
- sól, pieprz
- roztrzepane jajko
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę i ziemniaka kroimy na dość małą kostkę. Ser trzemy i wszystko mieszamy. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Ciasto dzielimy na 4 części i na każdą z części kładziemy farsz - ile się zmieści :) Pierogi zamykamy (tak jak te małe), a w miejscu gdzie je skleiliśmy lekko zawijamy, by powstał taki wianuszek. Wykładamy pierogi na blachę i smarujemy delikatnie jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w ok. 200st.C przez ok. 20-30min. aż się ładnie zarumienią. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2012/07/cornish-pasty-with-cheese-and-onion.html