Wykonanie
Cześć =) Pomimo, że nie pochodzę z Wielkopolski, tylko z Kujaw, to z faktu życia w Poznaniu - bardzo często mam do czynienia z wielkopolską kuchnią regionalną.Pyry z gzikiem, to postne danie kuchni wielkopolskiej, złożone z
ziemniaków (w gwarze poznańskiej pyr) oraz gziku, czyli odpowiednio przyprawionego
sera twarogowego. Całość może być doprawiona
śmietaną,
solą pieprzem.To na pewno najbardziej znana z poznańskich potraw. Jest prosta i smaczna, podawana głównie w piątkowe, bezmięsne, postne obiady.Pierwotnie przeznaczona dla biedniejszej części wielkopolskiego społeczeństwa. Dzisiaj rarytas, delikates kulinarny i sposób na zachowanie rodzimej tradycji.Pyry z gzikiem podawane są w wielu poznańskich i wielkopolskich restauracjach.My, na Kujawach, na takie danie mówimy
kartofle ze (nie "z", tylko "ze", to ważne)
serem =)
Potrzebne będą:- 3 średnie
ziemniaki na osobę- 4 łyżki dobrego, pełnotłustego
białego sera na osobę- 4 łyżki kwaśnej
śmietany- 2 łyżki pokrojonego
szczypiorku-
sól do smaku-
pieprz grubo mielony do smakuSposób wykonania:1)
Ziemniaki obrać i umyć.
2) Ugotować do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić lub ugotować na parze np. w parowarze.
3) Pokruszyć
biały ser, pokroić
szczypiorek, przygotować gęstą
śmietanę.
4) Podawać gorące
ziemniaki, obok pokruszony
ser. Polać
śmietaną. Posypać
szczypiorkiem. Posolić i posypać
pieprzem do smaku.
Smacznego =)