ßßß Cookit - przepis na Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Pomimo, że nie pochodzę z Wielkopolski, tylko z Kujaw, to z faktu życia w Poznaniu - bardzo często mam do czynienia z wielkopolską kuchnią regionalną.
Pyry z gzikiem, to postne danie kuchni wielkopolskiej, złożone z ziemniaków (w gwarze poznańskiej pyr) oraz gziku, czyli odpowiednio przyprawionego sera twarogowego. Całość może być doprawiona śmietaną, solą pieprzem.
To na pewno najbardziej znana z poznańskich potraw. Jest prosta i smaczna, podawana głównie w piątkowe, bezmięsne, postne obiady.
Pierwotnie przeznaczona dla biedniejszej części wielkopolskiego społeczeństwa. Dzisiaj rarytas, delikates kulinarny i sposób na zachowanie rodzimej tradycji.
Pyry z gzikiem podawane są w wielu poznańskich i wielkopolskich restauracjach.
My, na Kujawach, na takie danie mówimy kartofle ze (nie "z", tylko "ze", to ważne) serem =)
Potrzebne będą:
- 3 średnie ziemniaki na osobę
- 4 łyżki dobrego, pełnotłustego białego sera na osobę
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
- sól do smaku
- pieprz grubo mielony do smaku
Sposób wykonania:
1) Ziemniaki obrać i umyć.
2) Ugotować do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić lub ugotować na parze np. w parowarze.
3) Pokruszyć biały ser, pokroić szczypiorek, przygotować gęstą śmietanę.
4) Podawać gorące ziemniaki, obok pokruszony ser. Polać śmietaną. Posypać szczypiorkiem. Posolić i posypać pieprzem do smaku.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/07/pyry-z-gzikiem.html