Wykonanie
Chodziły za mną od jakiegoś czasu
ziemniaki zapiekane. Konkretnie od dnia, gdzie musiałam iść na obiad do pracowej stołówki gdzie zjadłam
ziemniaki niby pieczone z niby
serem. Były paskudne, ale ochoty przez nie nabrałam na coś prawdziwego :) A, że w lodówce były trochę
twarogu, kupiłam
szczypiorek i oto co mi wyszło. PYCHA!Składniki :200 g
sera białegopół pęczka
szczypiorkusól5 średnich
ziemniakówZiemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach, w osolonej wodzie. W międzyczasie
szczypiorek umyć i drobno posiekać, dodać do dokładnie rozdrobnionego widelcem
sera, posolić do smaku.Ugotowane
ziemniaki przekroić na pół, wydrążyć środek (zostawiając jakieś 0,5-1cm brzegu). Miąższ dodać do
twarogu i wymieszać. Tak powstałą masę nałożyć "z górką" do ziemniaczanych łódeczek i ułożyć na blasze do pieczenia (wcześniej posmarowanej
olejem). Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać 15-20 minut.Smacznego!