Wykonanie
Jedyną narodową potrawę jaką miałam przyjemność zjeść w czasie pobytu w Kanadzie były frytki z
sosem pieczeniowym, zwane POUTINE. Idealne danie przed jak i po imprezie. W Kanadzie jest to tak popularne, jak u nas knysze,
pity, zapiekanki, tostyDanie ze specjalną dedykacją dla mojego Wujka Mariana :D dzięki któremu
mogę przypomnieć sobie te wspaniałe wakacje w klonowym
kraju.

SKŁADNIKI:
ziemniaki (najlepsze takie specjalne na frytki), lub po prostu frytki
ser typu
cheddar (lub inny dobrze rozpuszczający się)sos instant do Poutine (podobny do naszych pieczeniowych ciemnych)
sól,
olej
Umyte
ziemniaki, kroimy w grube frytki. Rozkładamy na blasze i polewamy
olejem. Pieczemy w temperaturze 220-240 stopni przez około 30 minut, do uzyskania złotego koloru. Wykładamy do miseczki obłożonej pergaminem, posypujemy
startym serem i polewamy zrobionym zgodnie z instrukcją sosem Poutine. Mniam..

Enjoy!