Wykonanie
Jedyną narodową potrawę jaką miałam przyjemność zjeść w czasie pobytu w Kanadzie były frytki z
sosem pieczeniowym, zwane POUTINE. Idealne danie przed jak i po imprezie. W Kanadzie jest to tak popularne, jak u nas knysze,
pity, zapiekanki, tostyDanie ze specjalną dedykacją dla mojego Wujka Mariana :D dzięki któremu
mogę przypomnieć sobie te wspaniałe wakacje w klonowym
kraju.
SKŁADNIKI:
ziemniaki (najlepsze takie specjalne na frytki), lub po prostu frytki
ser typu
cheddar (lub inny dobrze rozpuszczający się)sos instant do Poutine (podobny do naszych pieczeniowych ciemnych)
sól,
olejUmyte
ziemniaki, kroimy w grube frytki. Rozkładamy na blasze i polewamy
olejem. Pieczemy w temperaturze 220-240 stopni przez około 30 minut, do uzyskania złotego koloru. Wykładamy do miseczki obłożonej pergaminem, posypujemy
startym serem i polewamy zrobionym zgodnie z instrukcją sosem Poutine. Mniam..
Enjoy!