Wykonanie
Hmmm
brukselka powiecie...warzywo to nie gości na naszych stołach zbyt często.A szkoda-ponieważ jest najbogatszym w
białko warzywem kapustnym i jest nisko kaloryczna.Podczas jej gotowania można dodać szczyptę
cynamonu,który zniweluje zbyt intensywny smak i zapach.Proponuję dziś zapiekankę z tą małą
kapustką.Tak jak wspomniałam wyżej umytą i obraną podgotowałama większe główki przekroiłam na mniejsze cząstki.Pokroiłam w plasterki
marchewkę,
ziemniaki i na grubsze paseczki
pora.
Ziemniaki lepiej również podgotować.Wyłożyłam warzywa do żaroodpornego naczynia.Posypałam
pieprzem,
solą i
czosnkiem.W miseczce rozmieszałam: 18%
śmietanę,dwa
jajka,
ser parmezan dodałam
gałkę muszkatołową,
bazylię,
sól i
pieprz.Jak sos będzie za gęsty można dodać parę łyżek
mleka.Lepiej zrobić więcej sosu, ponieważ warzywa mogą być za suche.Polałam nim warzywa i wstawiłam zapiekankę do nagrzanego piekarnika na około 40 minut w temp.200 stopni.Należy podlać ją
wodą aby warzywa puściły sos i dobrze się upiekły.Pod koniec pieczenia posypałam zapiekankę
startym seremwedle uznania. Ja użyłam
mozzarelli.Możecie oczywiście użyć dowolnych warzyw i dodać pokrojoną
wędlinę np.
wędzony boczek.Smacznego!Proste i zdrowe danie.