MurzynekTo pyszne ciasto zawsze wychodzi.Czekoladowe i puszyste.Słodycz można przełamać -przekładając ciasto np. powidłami porzeczkowymi.Łatwe i szybkie w wykonaniu.Polecam!Składniki:kostka margaryny2 szklanki cukru4-5 łyżek kakao2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( niekoniecznie )szklanka wody lub mleka4 jajka2 szklanki mąki3 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżki powideł śliwkowych ( niekoniecznie )bakalie (opcjonalnie)Na wolnym ogniu w garnuszku rozpuszczam kostkę margarynyz dwiema szklankami cukru,szklanką wody lub mleka i 4-5 łyżkami kakao.Można dosypać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dla smaku.Wszystko dokładnie mieszam i po zagotowaniu odlewam około pół szklanki,która będzie potrzebna na polewę.Całość studzę a w międzyczasie oddzielam białka czterech jajeki miksuję je na sztywną pianę.Pozostałe cztery żółtka miksuję z wystudzoną masą,dodając dwie szklanki mąkii trzy łyżeczki proszku do pieczenia.W miseczce moczę płatki migdałowe, rodzynki,orzechy,kroję je drobno i wsypuję do masy.Dla podkreślenia smaku można dodać 2 łyżki powideł śliwkowych.Na koniec do wymieszanej masy dodaję białka i delikatnie wszystko mieszam.Brytfankę smaruję masłem i posypuję bułką tartą.Wstawiam ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 40 minuti piekę w temp.180 stopni.Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta-kroję je na trzy placki.Dwa z nich smaruję dżemem z czarnej porzeczki lub powidłami śliwkowymia wierzch polewam wcześniej odlaną polewą.Dla zupełnej rozpusty czasem robię krem ze śmietany kremówki...;-)Można posypać całość pokruszonymi migdałami lub wiórkami kokosowymi.... i w końcu możemy zabrać się za jedzenie ciasta,które zawsze znika w zawrotnym tempie.Pycha!Polecam również pysznegoMURZYNKA Z WIŚNIAMI