ßßß Cookit - przepis na PIERNIK KAWOWY

PIERNIK KAWOWY

nazwa

Wykonanie

Miałam piec pierniczki w ten weekend, ale główna pomocnica nie ma czasu i nie zmieszczę się z nimi w pierniczkowym festiwalu. Postanowiłam więc wypróbować piernik kawowy, który jest kompilacją rodzinnych przepisów. A że ważnym jego składnikiem jest kawa, to przypasował mi też do akcji kawowej:
2 szklanki mąki
½ szklanki cukru
3 łyżki płynnego miodu
łyżka kawy rozpuszczalnej zaparzona w połowie szklanki wody
½ szklanki mleka
2 jajka
¼ kostki stopionej margaryny
3-4 łyżeczki przyprawy do pierników
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
powidła śliwkowe do przełożenia
lukier
Kawę zaparzamy razem z przyprawą do pierników i studzimy. Mąkę i cukier mieszamy w misce z proszkiem i sodą, dodajemy stopniowo, mieszając łyżką , mleko, kawę z korzeniami, płynny miód, rozpuszczoną margarynę i na koniec jajka. Nie wyrabiamy, by nie wtłoczyć za dużo powietrza. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C około 45 minut, do suchego patyczka.
Ostudzony piernik przekrawamy na pół i smarujemy powidłami śliwkowymi a na wierzchu polewamy lukrem zrobionym w następujący sposób: do połowy szklanki cukru-pudru dodajemy kapkę oliwy i łyżeczkę soku z cytryny lub pomarańczy. Wlewamy odrobinę wrzątku i szybko ucieramy drewnianą pałką w misce. Mnie się chlupnęło troszkę za dużo wody i lukier spłynął na talerz, ale to nie szkodzi.
Do piernika można dodać bakalie i wtedy nie trzeba przekładać. Dobry jest też z polewą czekoladową. Jest wilgotny i bardzo aromatyczny. Smacznego!
Źródło:http://grazynagotuje.pl/piernik-kawowy