Wykonanie

I ostatni już, trzeci, przepis na pierniczki. Wypatrzony na Wielkim Żarciu. Przepis oryginalny by Anek .
Ciasteczka są faktycznie puszyste, jak napompowane chmurki. Według autorki można je upiec wcześniej i przechowywać w pojemniku z połówką
jabłka rozcięciem do góry. Ja polecam tę opcję nie tylko przy wcześniejszych pieczeniu, ale nawet na kilka dni przed - po wyciągnięciu i powieszeniu na choince w całym domu pachniało!

Składniki:70 dag - 1 kg
mąki (ja dałam 70 dag z zamiarem dosypania, gdyby było za mało - ale zupełnie wystarczyło)0,5 szkl.
miodu0,5 szkl. kwaśnej
śmietany (12% albo 18%)0,5 szkl.
cukru0,5 kostki
margaryny2
jajka + 1
żółtko1 łyżeczka
sody1
przyprawa do pierników2 łyżeczki
proszku do pieczeniakarmel (2 łyżki
cukru + 2 łyżki
wody)Przygotowanie:
Miód roztopić z
margaryną i połączyć z
przyprawą do pierników w rondelku. Zrobić karmel (gotować składniki, aż się troszkę zrumieni), dodać do
miodu. Całość ostudzić.
Żółtka utrzeć z
cukrem, dodać ostudzoną masę. Cały czas ucierając, dodać
proszek do pieczenia,
sodę,
śmietanę i
mąkę.
Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrównać. Owinąć w folię i zostawiamy na noc w lodówce, żeby stężało. Nazajutrz rozwałkować ciasto na grubość 2-3 mm i wycinać dowolne kształty. UWAGA! Ciasto ma tendencję do "ściągania się", więc trzeba się nastawić na lekki wysiłek przy wałkowaniu:) Układać na natłuszczonej blasze, można posmarować roztrzepanym
białkiem (wtedy po upieczeniu będą się błyszczeć) i piec w 180 stopniach aż się zrumienią - ok. 11 - 13 minut. Po wystygnięciu polukrować i ozdobić.Jeśli wsadzisz ostudzone pierniczki do metalowej puszki i dołożysz kawałek
jabłka, pierniczki zrobią się mięciutkie.Ja do dekoracji wykorzystałam
lukier, kandyzowaną
skórkę pomarańczową i drobny
sezam. I oto, co z tego wyszło: prawdziwie świąteczny Zestaw Pierniczkowy 2007.