Wykonanie
Przepis pochodzi ze zbiorów receptur siostry Anastazji. Moja jedyna modyfikacja to zmniejszenie o odrobinę ilości
cukru i
miodu. Polecam serdecznie! Ciasto pięknie rośnie, wyszło pulchne i mięciutkie!


Składniki:200 g
margaryny1 i 1/3 szklanki
cukru3
jajka (
żółtka i
białka osobno)1 szklanka kwaśnej
śmietany3 łyżki zimnej
wodyok 200 g płynnego
miodu (użyłam troszkę mniej)1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżki
przyprawy do piernika1 łyżka
kakao3 szklanki
mąkiSposób przygotowania:1.
Miękką margarynę utrzeć z
cukrem na puch. Stopniowo dodawać po 1
żółtku, a
potem śmietanę,
miód i
wodę, całość miksować.2. Dodać przesianą
mąkę z
sodą i
kakao, dokładnie zmiksować.3. Ubić pianę z
białek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać z
ciastem.4. Całość wyłożyć do blaszki (25x36cm) wyłożonej papierem. Piec w nagrzanym do 160 st C piekarniku przez ok 50 minut (do suchego patyczka).5. Wierzch posypujemy
cukrem pudrem lub polewamy polewą.Smacznego!!!Źródło: Moje kuchcikowo