ßßß
SKŁADNIKI NA PIERNIKI:pół kostki margarynypół szklanki sztucznego miodu1 przyprawa do piernika1 łyżka kakao2 łyżki cukru2 łyżki wody2 jajkapół szklanki cukru80 ml śmietany70 dkg mąki1 łyżeczka sody2 łyżeczki proszku do pieczeniaWYKONANIE:Przygotowanie dobrych, miękkich pierniczków wcale nie jest trudne. Wszelkie obawy odstawcie na bok i zabierajcie się do świątecznych wypieków. Święta tuż, tuż!W garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy do niej pół szklanki miodu, przyprawę do piernika i łyżkę kakao. Z dodatkiem sztucznego miodu pierniki są bardziej miękkie niż z miodem prawdziwym. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. W malutkim garnuszku robimy karmel z 2 łyżek wody i 2 łyżek cukru. Miksturę stawiamy na małym ogniu, nie mieszamy i czekamy aż karmel zbrązowieje. Ponownie garnek z masą stawiamy na gazie i podgrzewamy, wlewamy gotowy karmel i mieszamy. Karmel może na chwilę stwardnieć, ale po chwili znów rozpuści się pod wpływem ciepła. Garnek odstawiamy do ostudzenia.Gdy masa przestygnie możemy zacząć ucierać pół szklanki cukru z 2 żółtkami. Gdy powstanie nam już piękny kogel-mogel dodajemy ostudzoną masę piernikową i dalej ucieramy. Po chwili dodajemy jeszcze śmietanę, proszek do pieczenia i sodę, a potem mąkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na koniec ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta. Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki. Najlepiej na kilka godzin, ale nam starczyły 2 godziny.Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, podsypujemy mąką i rozwałkujemy. Pierniczki wykrawamy foremkami w świątecznych kształtach. Pieczemy 8-10 minut. Nie dłużej!!I już. Gotowe. Teraz wystarczy zaangażować wszystkich domowników do dekorowania pierniczków.My użyłyśmy lukru królewskiego. To lukier, który jest śnieżnobiały i trwały, a więc nadaje się do dekorowania szczegółowego.LUKIER KRÓLEWSKI:2 białka445 g cukru pudruBiałka o temperaturze pokojowej (najlepiej oddzielone od żółtka dzień wcześniej) miksujemy na najniższych obrotach z cukrem pudrem. Wyższe obroty spowodują napowietrzenie lukru, co sprawi, że będzie on bardziej kruchy. Nie musimy dodawać do białek całej porcji cukru od razu. Róbmy to stopniowo, żeby nie przesadzić. Gdy lukier będzie zbyt rzadki można dodać więcej cukru, a gdy będzie zbyt gęsty możemy dodać kilka kropel cytryny. Gotowy lukier nie będzie spływał z mieszadełek miksera.











