Wykonanie
Mikołajki już za nami, w sklepach przegląd świątecznej listy przebojów, a Święta tuż, tuż.Czas więc rozpocząć przygotowania. Świąteczne szaleństwo zakupów odłożyłyśmy na później (tak bardziej na "po wypłacie") i zabrałyśmy się za pieczenie. Pieczenie świątecznych pierniczków!Mimo, że śniegu za oknem próżno szukać, wieczór z piernikami był iście świąteczny - ciepły i słodki.Zobaczcie efekty!

SKŁADNIKI NA PIERNIKI:pół kostki
margarynypół szklanki
sztucznego miodu1
przyprawa do piernika1 łyżka
kakao2 łyżki
cukru2 łyżki
wody2
jajkapół szklanki
cukru80 ml
śmietany70 dkg
mąki1 łyżeczka
sody2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWYKONANIE:Przygotowanie dobrych, miękkich pierniczków wcale nie jest trudne. Wszelkie obawy odstawcie na bok i zabierajcie się do świątecznych wypieków. Święta tuż, tuż!W garnku rozpuszczamy
margarynę, dodajemy do niej pół szklanki
miodu,
przyprawę do piernika i łyżkę
kakao. Z dodatkiem
sztucznego miodu pierniki są bardziej miękkie niż z
miodem prawdziwym. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. W malutkim garnuszku robimy karmel z 2 łyżek
wody i 2 łyżek
cukru. Miksturę stawiamy na małym ogniu, nie mieszamy i czekamy aż karmel zbrązowieje. Ponownie garnek z masą stawiamy na gazie i podgrzewamy, wlewamy gotowy karmel i mieszamy. Karmel może na chwilę stwardnieć, ale po chwili znów rozpuści się pod wpływem ciepła. Garnek odstawiamy do ostudzenia.Gdy masa przestygnie możemy zacząć ucierać pół szklanki
cukru z 2
żółtkami. Gdy powstanie nam już piękny kogel-
mogel dodajemy ostudzoną masę piernikową i dalej ucieramy. Po chwili dodajemy jeszcze
śmietanę,
proszek do pieczenia i
sodę, a
potem mąkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na koniec ubijamy pianę z
białek i dodajemy do ciasta. Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki. Najlepiej na kilka godzin, ale nam starczyły 2 godziny.Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, podsypujemy
mąką i rozwałkujemy. Pierniczki wykrawamy foremkami w świątecznych kształtach. Pieczemy 8-10 minut. Nie dłużej!!I już. Gotowe. Teraz wystarczy zaangażować wszystkich domowników do dekorowania pierniczków.My użyłyśmy lukru królewskiego. To
lukier, który jest śnieżnobiały i trwały, a więc nadaje się do dekorowania szczegółowego.
LUKIER KRÓLEWSKI:2
białka445 g
cukru pudruBiałka o temperaturze pokojowej (najlepiej oddzielone od
żółtka dzień wcześniej) miksujemy na najniższych obrotach z
cukrem pudrem. Wyższe obroty spowodują napowietrzenie lukru, co sprawi, że będzie on bardziej kruchy. Nie musimy dodawać do
białek całej porcji
cukru od razu. Róbmy to stopniowo, żeby nie przesadzić. Gdy
lukier będzie zbyt rzadki można dodać więcej
cukru, a gdy będzie zbyt gęsty możemy dodać kilka kropel
cytryny. Gotowy
lukier nie będzie spływał z mieszadełek miksera.












