Wykonanie

Dwa ciasta w jednym ..smak piernika i krem karpatkowy ..hmmmm...coś przepysznego :) Ciasto jest dośc pracochłonne , ale warto zrobić . Przyjemność jedzenia jest taka , że zapomina się o trudach przygotowywania ;)Blaszka : wymiary 28 x 24 cmPrzygotowanie:Na piernik:3 szkl.
mąkisłoik
dżemu ( wzięłam
powidła śliwkowe)2 łyżki
kakaopół kostki
margaryny1,5 szkl.
mlekałyżka
sody2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka2 łyżeczki
cynamonuszkl.
cukrutłuszcz do formy

Na ciasto ptysiowe:pół kostki
margaryny5 jajszkl.
mąkiDodatkowo:op. kremu karpatkowego0,5 l
mlekakostka
margarynyDo
polewy czekoladowej3 łyżki
margaryny3 łyżki
cukru3 łyżki
wody3 łyżki ciemnego
kakaoW małym garnuszku grzejemy
wodę , sypiemy
kakao,
cukier i mieszamy aby składniki się ładnie ze
soba połączyły. Następnie zdejmujemy z gazu i dorzucamy 3 łyżki
margaryny i mieszamy do czasu rozpuszczenia sie tłuszczu.Na piernik
margarynę ucieramy z
cukrem i
jajkami, dodajemy
dżem,
mleko i resztę składników.Natłuszczamy formę , przekładamy ciasto i pieczemy 50-60 minut w temp. 200 C.Przestudzone ciasto przekrajamy na 2 plackiNa ciasto ptysiowe 3/4 szkl.
wody zagotowujemy z
margaryną. Zmniejszamy ogień , wsypujemy
mąkę i ucieramy. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka , zdejmujemy z ognia , studzimy .Gdy ciasto nam się przestudzi , wbijamy
jajka i miksujemy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C.Przygotowujemy krem karpatkowy z
mlekiem, studzimy i miksujemy z
margaryną.Na placek piernikowy wykładamy 1/2 kremu, przykrywamy plackiem ptysiowym, smarujemy reszta kremu , przykrywamy drugim plackiem piernikowym i ozdabiamy
polewą czekoladową.Smacznego:)