ßßß
Składniki:1 kostka margaryny1 1/2 szklanki cukru1 1/2 szklanki mleka4 szklanki mąki1 płaska łyżka sody1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki dżemu ( truskawkowy) o dowolnym smaku lub powidła śliwkowe4 jajkaWykonanie:Masło, cukier i mleko gotuję i odstawiam. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę mieszam razem. Całe jajka wbijam do miski, ucieram z cukrem. Dodaję dżem i miksując dodaję porcjami mąkę ze spulchniaczami. Maleńkim strumieniem wlewam gorące mleko.
Całość wymieszam i nakładam w formę w kształcie jajek do 3/4 wysokości. Na wierzch wrzucam po kilka rodzynek. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170'C na 30 min. Upiekłam 10 sztuk w kształcie jajka, a do reszty ciasta dosypałam garść rodzynek, wymieszałam i przelałam do formy na muffiny. czas i temperatura takie same- wyszło 12 muffin. Łącznie 22 ciasteczka.