Wykonanie
Kolejny zaległy post, kolejny eksperyment kulinarny, kolejna udana próba. Część ciasta upiekłam w formie w kształcie
jajka, a część jako muffiny. Ciasto wyszło wspaniałe w smaku i dodatkowo rozwarstwia się kolorystycznie. Na górze jest jaśniejsze, niżej zaś ciemniejsze. Najlepiej sprawdźcie sami:)

Składniki:1 kostka
margaryny1 1/2 szklanki
cukru1 1/2 szklanki
mleka4 szklanki
mąki1 płaska łyżka
sody1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
dżemu (
truskawkowy) o dowolnym smaku lub
powidła śliwkowe4
jajkaWykonanie:
Masło,
cukier i
mleko gotuję i odstawiam.
Mąkę,
proszek do pieczenia i
sodę mieszam razem. Całe
jajka wbijam do miski, ucieram z
cukrem. Dodaję
dżem i miksując dodaję porcjami
mąkę ze spulchniaczami. Maleńkim strumieniem wlewam gorące
mleko.

Całość wymieszam i nakładam w formę w kształcie
jajek do 3/4 wysokości. Na wierzch wrzucam po kilka
rodzynek. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170'C na 30 min. Upiekłam 10 sztuk w kształcie
jajka, a do reszty ciasta dosypałam garść
rodzynek, wymieszałam i przelałam do formy na muffiny. czas i temperatura takie same- wyszło 12 muffin. Łącznie 22
ciasteczka.
