Wykonanie
Proste
czekoladowe ciasto, które nie może się nie udać. Murzynek jest smaczny, wilgotny i długo utrzymuje świeżość.

Skadniki:1 kostka
margaryny3-4 łyżki
kakao8 łyżek
wody lub
mleka3-4
jajka1,5 szkl.
mąki1,5 szkl.
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaposiekane
orzechywiórki kokosoweMargarynę,
cukier,
wodę lub
mleko,
kakao wkładamy do garnka i od momentu zagotowania gotujemy 2 minuty. Masę zdejmujemy z ognia, studzimy i odlewamy 3/4 szklanki masy. Do pozostałej (chłodnej) masy dodajemy
żółtka,
mąkę i
proszek do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Dodajemy również posiekane
orzechy i
wiórki kokosowe. Wlewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 minut. Po upieczeniu ciasto smarujemy wcześniej odlaną masą.Smacznego!
