ßßß
Zacznijmy od wykonania rolady śląskiej:Składniki:mięso wołowe - 1.5 kgogórki kiszone - 500 gramboczek surowy wędzony - 500gramcebula - 3 sztukimusztarda sarepska - 150 gram (słoiczek)ziele angielskie - 3 sztuki (kulki)listek laurowy - 2 sztukimagi - 1 łyżeczkajarzynka - 1 łyżeczkasmalec - 200 gramsól, pieprz - do smakuwoda - 3/4 szklankimaka - 2,5 łyżkiWykonanie:Przygotujmy sobie farsz, gdy będziemy "klepali" mięso, smaki farszu przegryzą się.Kroimy ogórki w słupki około 2cm, cebule w piórka, boczek jak ogórki w słupki wszystko wrzucamy do jednej miski, dodajemy musztardę i mieszamy z nią farsz.Teraz mięso:Kroimy mięso na plastry, rozklepujemy (jak schabowego) nakładamy farsz, zwijamy mięso tak, aby nam farsz nie wypłynął. Podsmażamy na dużym ogniu z każdej strony, gdy mięso będzie mocno zrumienione zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, magi , jarzynkę listek laurowy, przykrywamy i gotujemy około 2 godzin (można w szybkowarze, trwa to około 20 minut od momentu zagotowania się w szybkowarze)potem zagęszczamy sos - wodę mieszamy z mąką i dodajemy do gotującego się sosu.Kluski śląskie:
Składniki:ziemniaki - 1,5 kgmaka ziemniaczana - 3 łyżkijajko - 1 sztukaWykonanie:Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie (1 łyżka soli). Odcedzamy ziemniaki, czekamy aż wystygną, przeciskamy przez praskę Uklepujemy, dzielimy na cztery części, jedną część "wyciągamy" i do powstałej dziurki wsypujemy mąkę ziemniaczaną(wyciągnięta część jest oczywiście dodawana do ciasta). Dodajemy jajko, wszystko dokładnie ugniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kluski, my lubimy z dziurką:) Gotujemy w osolonej wodzie( wrzucamy do gotującej się wody).* aby sprawdzić czy kluski są dobre, wystarczy jedną kluskę"przycisnąć" do brzegu garnka, jeżeli zostaje płaska( nie wraca do poprzedniej formy) kluski są gotowe:)Modra Kapusta:
Składniki:kapusta czerwona - 1 sztukacebula - 1 sztuka(duża)boczek wędzony - 150 gramocet - 1 łyżkacukier - 1 łyżkasól, pieprz, magi - do smakujabłko - 1 sztukaWykonanie:Kapustę szatkujemy. Kroimy boczek w kosteczkę podsmażamy z cebulką, którą także kroimy w kostkę. Zalewamy kapustę szklanką wody, gotujemy aż zmięknie. Odcedzamy kapustę, dodajemy boczek z cebulą, chwilę podsmażamy dodajemy obrane i starte jabłko znowu mieszamy. Dodajemy ocet, pieprz,sól magi i cukier Po dodaniu octu kapusta stanie się troszkę jaśniejsza. Ja podaję ją na ciepło:)