Wykonanie
Tradycyjny śląski obiad jest syty, tuczący, ale w smaku rewelacyjny.Na śląsku, rolada, kluski i modra
kapusta goszczą na
stole w Niedzielne dni. Podawane są często w ważne dla Ślązaków wydarzenia tj.: Chrzciny, Pierwsza Komunia Św. jak i Ślub.Gdziekolwiek byście nie zaglądali, każdy robi to danie "po swojemu" pozostaje jednak bez zmian fakt,iż jest to
mięso wołowe lub wieprzowe zawijane z farszem, kluski i modra
kapusta. Podzielę się z
Wami jak u mnie w domu robimy to tradycyjne śląskie danie.

Zacznijmy od wykonania rolady śląskiej:Składniki:
mięso wołowe - 1.5 kg
ogórki kiszone - 500 gram
boczek surowy wędzony - 500gram
cebula - 3 sztuki
musztarda sarepska - 150 gram (słoiczek)
ziele angielskie - 3 sztuki (kulki)
listek laurowy - 2 sztuki
magi - 1 łyżeczkajarzynka - 1 łyżeczka
smalec - 200 gram
sól,
pieprz - do smaku
woda - 3/4 szklanki
maka - 2,5 łyżkiWykonanie:Przygotujmy sobie farsz, gdy będziemy "klepali"
mięso, smaki farszu przegryzą się.Kroimy
ogórki w słupki około 2cm,
cebule w piórka,
boczek jak
ogórki w słupki wszystko wrzucamy do jednej miski, dodajemy
musztardę i mieszamy z nią farsz.Teraz
mięso:Kroimy
mięso na plastry, rozklepujemy (jak
schabowego) nakładamy farsz, zwijamy
mięso tak, aby nam farsz nie wypłynął. Podsmażamy na dużym ogniu z każdej strony, gdy
mięso będzie mocno zrumienione zalewamy
wodą, dodajemy
ziele angielskie,
magi , jarzynkę
listek laurowy, przykrywamy i gotujemy około 2 godzin (można w szybkowarze, trwa to około 20 minut od momentu zagotowania się w szybkowarze)
potem zagęszczamy sos -
wodę mieszamy z
mąką i dodajemy do gotującego się sosu.Kluski śląskie:


Składniki:
ziemniaki - 1,5 kg
maka ziemniaczana - 3 łyżki
jajko - 1 sztukaWykonanie:Gotujemy
ziemniaki w osolonej wodzie (1 łyżka
soli). Odcedzamy
ziemniaki, czekamy aż wystygną, przeciskamy przez praskę Uklepujemy, dzielimy na cztery części, jedną część "wyciągamy" i do powstałej dziurki wsypujemy
mąkę ziemniaczaną(wyciągnięta część jest oczywiście dodawana do ciasta). Dodajemy
jajko, wszystko dokładnie ugniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kluski, my lubimy z dziurką:) Gotujemy w osolonej wodzie( wrzucamy do gotującej się
wody).* aby sprawdzić czy kluski są dobre, wystarczy jedną kluskę"przycisnąć" do brzegu garnka, jeżeli zostaje płaska( nie wraca do poprzedniej formy) kluski są gotowe:)Modra
Kapusta:

Składniki:
kapusta czerwona - 1 sztuka
cebula - 1 sztuka(duża)
boczek wędzony - 150 gram
ocet - 1 łyżka
cukier - 1 łyżka
sól,
pieprz,
magi - do smaku
jabłko - 1 sztukaWykonanie:
Kapustę szatkujemy. Kroimy
boczek w kosteczkę podsmażamy z
cebulką, którą także kroimy w kostkę. Zalewamy
kapustę szklanką
wody, gotujemy aż zmięknie. Odcedzamy
kapustę, dodajemy
boczek z
cebulą, chwilę podsmażamy dodajemy obrane i starte
jabłko znowu mieszamy. Dodajemy
ocet,
pieprz,
sól magi i
cukier Po dodaniu
octu kapusta stanie się troszkę jaśniejsza. Ja podaję ją na ciepło:)