Wykonanie
Wersja wegetariańska oczywiście. Do wegańskiej jej nieco brakuje, ale nie dużo, więc myślę, że bardzo łatwo ją dopasować. Zwykle robi się je z dodatkiem
mięsa mielonego, czasami bywają wegetariańskie ze
szpinakiem, ale z kapustą? Takiej jeszcze nigdzie nie spotkałam. To połączenie kuchni włoskiej z polską. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale smak jest cudowny, polecam gorąco!1 opakowanie
makaronu lasagne1 duża
cebula0,5 główki małej
kapusty włoskiej2
marchewkisos pomidorowygranulat
sojowynieco
olejusólchillitabascoser Parmezan do posypania
sos beszamelowy (przepis Violi, był już tutaj)3 łyżki
masła3 łyżki
mąki 300 ml
mlekaNadzienie z
kapusty można przygotować dzień wcześniej.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na
oleju w dużym garnku. Dodać
marchewkę startą na grubych oczkach. Cały czas smażyć powoli, od czasu do czasu mieszając. Dodać drobno pokrojoną
kapustę, dolać trochę
wody i dusić powoli do miękkości pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać
przyprawy i
sos pomidorowy.Granulat
sojowy ugotować według przepisu na opakowaniu i dodać również do
kapusty.
Płatki lasagne gotować ok. 5 minut na małym ogniu, aby nieco zmiękły. Uważać, aby się nie posklejały. Poukładać pojedynczo na talerzach, aby się nie posklejały.Naczynie żaroodporne posmarować
masłem, położyć pierwszą warstwę lasagne na dnie. Można dociąć
płatki nożyczkami, jeżeli nie pasują nam idealnie. Na to rozłożyć warstwę
kapusty, następnie znów warstwę lasagnie i na wierz ponownie
kapustę.Na wierzch rozsmarować delikatnie
sos beszamelowy.Sos przygotowujemy następująco:Rozpuścić
masło w garnku na małym ogniu, dodać
mąkę i cały czas mieszając lekko podsmażyć. Nie przypalić. Do zasmażki dodać
mleko, mieszać energicznie, gotować, aż
zrobi się gładki, gęsty sos. Posolić do smaku.Gotowe lasagne wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec ok. 45 minut przy temperaturze 200 ˚C .