ßßß Cookit - przepis na Lasagne

Lasagne

nazwa

Wykonanie

Lasagne bolognese
makaron do lasagne 250 g
200 g żółtego sera
sos boloński :
3 łyżki oleju
2 cebule
łodyga selera naciowego
marchewka
500 g mięsa mielonego wieprzowego
puszka pomidorów
3 łyżki koncentratu
sól, pieprz, chili
sos beszamelowy :
litr mleka
4 łyżki mąki
pół kostki masła
sól, szczypta białego pieprzu
odrobina startej gałki muszkatołowej
Przygotowania zacząć od sosu bolońskiego - na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę w kosteczkę i podsmażyć aż będzie szklista.
Dodać pokrojony drobno seler naciowy i startą na małych oczkach marchewkę, chwilę razem smażyć.
Dołożyć mięso, smażyć aż stanie się brązowe - wtedy dodać puszkę pomidorów i koncentrat.
Zagotować, doprawić solą, pieprzem i chili - odstawić na potem.
Sos beszamelowy - w rondlu rozpuścić masło, dosypać mąkę i mieszając ciągle smażyć około 2 minut, aż zacznie pachnieć orzechowo (mąka nie może się zrumienić).
Dolać zimne mleko (można odrobinę mniej na początku niż litr) i doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć moc palnika i mieszać aż sos zacznie gęstnieć.
Jeśli sos byłby za gęsty to dolać mleko, ale ciepłe!
Na koniec doprawić solą, białym pieprzem i koniecznie gałką muszkatołową.
Na dnie prostokątnego naczynia rozsmarować odrobinę sosu beszamelowego, nałożyć płaty lasagne, które przykryć warstwą sosu bolońskiego, na mięsny sos nakładamy beszamelowy, kilka plasterków żółtego sera i ponownie płat lasagne (ważne, aby makaron był dokładnie pokryty sosem).
Powtarzamy czynność jeszcze 4 razy.
Ostatni płat makaronu na wierzchu przykryć sosem beszamelowym i dużą ilością żółtego sera.
Piec w temp. 180 st.C. przez 40 minut.
Przed podaniem odczekać 5-10 minut.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2015/01/lasagne.html