ßßß
makaron do lasagne 250 g200 g żółtego serasos boloński :3 łyżki oleju2 cebulełodyga selera naciowegomarchewka500 g mięsa mielonego wieprzowegopuszka pomidorów3 łyżki koncentratusól, pieprz, chilisos beszamelowy :litr mleka4 łyżki mąkipół kostki masłasól, szczypta białego pieprzuodrobina startej gałki muszkatołowejPrzygotowania zacząć od sosu bolońskiego - na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę w kosteczkę i podsmażyć aż będzie szklista.Dodać pokrojony drobno seler naciowy i startą na małych oczkach marchewkę, chwilę razem smażyć.Dołożyć mięso, smażyć aż stanie się brązowe - wtedy dodać puszkę pomidorów i koncentrat.Zagotować, doprawić solą, pieprzem i chili - odstawić na potem.Sos beszamelowy - w rondlu rozpuścić masło, dosypać mąkę i mieszając ciągle smażyć około 2 minut, aż zacznie pachnieć orzechowo (mąka nie może się zrumienić).Dolać zimne mleko (można odrobinę mniej na początku niż litr) i doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć moc palnika i mieszać aż sos zacznie gęstnieć.Jeśli sos byłby za gęsty to dolać mleko, ale ciepłe!Na koniec doprawić solą, białym pieprzem i koniecznie gałką muszkatołową.Na dnie prostokątnego naczynia rozsmarować odrobinę sosu beszamelowego, nałożyć płaty lasagne, które przykryć warstwą sosu bolońskiego, na mięsny sos nakładamy beszamelowy, kilka plasterków żółtego sera i ponownie płat lasagne (ważne, aby makaron był dokładnie pokryty sosem).Powtarzamy czynność jeszcze 4 razy.Ostatni płat makaronu na wierzchu przykryć sosem beszamelowym i dużą ilością żółtego sera.Piec w temp. 180 st.C. przez 40 minut.Przed podaniem odczekać 5-10 minut.