Wykonanie
Lasagne bolognese
makaron do lasagne 250 g200 g
żółtego serasos boloński :3 łyżki
oleju2
cebulełodyga
selera naciowegomarchewka500 g
mięsa mielonego wieprzowegopuszka
pomidorów3 łyżki koncentratu
sól,
pieprz,
chilisos beszamelowy :litr
mleka4 łyżki
mąkipół kostki
masłasól, szczypta
białego pieprzuodrobina startej
gałki muszkatołowejPrzygotowania zacząć od
sosu bolońskiego - na patelni rozgrzać
olej, dodać posiekaną
cebulę w kosteczkę i podsmażyć aż będzie szklista.Dodać pokrojony drobno
seler naciowy i startą na małych oczkach
marchewkę, chwilę razem smażyć.Dołożyć
mięso, smażyć aż stanie się brązowe - wtedy dodać puszkę
pomidorów i koncentrat.Zagotować, doprawić
solą,
pieprzem i
chili - odstawić na
potem.
Sos beszamelowy - w rondlu rozpuścić
masło, dosypać
mąkę i mieszając ciągle smażyć około 2 minut, aż zacznie pachnieć
orzechowo (
mąka nie może się zrumienić).Dolać zimne
mleko (można odrobinę mniej na początku niż litr) i doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć moc palnika i mieszać aż sos zacznie gęstnieć.Jeśli sos byłby za gęsty to dolać
mleko, ale ciepłe!Na koniec doprawić
solą,
białym pieprzem i koniecznie
gałką muszkatołową.Na dnie prostokątnego naczynia rozsmarować odrobinę
sosu beszamelowego, nałożyć płaty lasagne, które przykryć warstwą
sosu bolońskiego, na
mięsny sos nakładamy beszamelowy, kilka plasterków
żółtego sera i ponownie płat lasagne (ważne, aby
makaron był dokładnie pokryty sosem).Powtarzamy czynność jeszcze 4
razy.Ostatni płat
makaronu na wierzchu przykryć
sosem beszamelowym i dużą ilością
żółtego sera.Piec w temp. 180 st.C. przez 40 minut.Przed podaniem odczekać 5-10 minut.
