Wykonanie

Składniki:
sos beszamelowy9 płatów
makaronu Lasagne (u mnie Barilla)250 g
sera żółtego150 g
pora (po obraniu)150 g
marchwi7-10
suszonych pomidorów z zalewy60 g czarnych
oliwek (około 25 szt.)
Pora obrać odciąć zielone liście, opukać. Przekroić na połowę wzdłuż i w poprzek tworząc półksiężyce. Na patelni roztopić 1 łyżeczkę
oleju kokosowego, wrzucić
pora, zeszklić.
Marchewkę opłukać, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Pomidory pokroić w grubszą kostkę,
oliwki na ćwiartki.
Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach tarki, następnie przygotować
sos beszamelowy.50 g
masła50 g
mąki0,9 l
mlekasól himalajska,
pieprz,
gałka muszkatołowapapryka chilli w proszku (opcjonalnie)Roztopić
masło dodać
mąkę rozmieszać, dolać
mleka. Mieszać rózgą do zagotowania dodać
przyprawy i gotować jeszcze 2 minuty.Na spód naczynia żaroodpornego wylać 1/3 sosu ułożyć 3 płaty
makaronu. Na
makaron rozłożyć 1/2 farszu obsypać 1/3
sera, i na wierzch wlać kolejną część sosu. Ponownie na sos rozłożyć 3 płaty
makaronu, następnie resztę farszu obsypać go
serem. Kolejno na
ser makaron, reszta sosu i
ser.

Włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 20 minut w 180 st. C. Powinna być zarumieniona. Wyciągnąć z piekarnika i porcjować po 5 minutach. Jak klasyczną lasagne.