ßßß Cookit - przepis na Lasagne z warzywami

Lasagne z warzywami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
sos beszamelowy
9 płatów makaronu Lasagne (u mnie Barilla)
250 g sera żółtego
150 g pora (po obraniu)
150 g marchwi
7-10 suszonych pomidorów z zalewy
60 g czarnych oliwek (około 25 szt.)
Pora obrać odciąć zielone liście, opukać. Przekroić na połowę wzdłuż i w poprzek tworząc półksiężyce. Na patelni roztopić 1 łyżeczkę oleju kokosowego, wrzucić pora, zeszklić. Marchewkę opłukać, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Pomidory pokroić w grubszą kostkę, oliwki na ćwiartki.
Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach tarki, następnie przygotować sos beszamelowy.
50 g masła
50 g mąki
0,9 l mleka
sól himalajska, pieprz, gałka muszkatołowa
papryka chilli w proszku (opcjonalnie)
Roztopić masło dodać mąkę rozmieszać, dolać mleka. Mieszać rózgą do zagotowania dodać przyprawy i gotować jeszcze 2 minuty.
Na spód naczynia żaroodpornego wylać 1/3 sosu ułożyć 3 płaty makaronu. Na makaron rozłożyć 1/2 farszu obsypać 1/3 sera, i na wierzch wlać kolejną część sosu. Ponownie na sos rozłożyć 3 płaty makaronu, następnie resztę farszu obsypać go serem. Kolejno na ser makaron, reszta sosu i ser.
Włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 20 minut w 180 st. C. Powinna być zarumieniona. Wyciągnąć z piekarnika i porcjować po 5 minutach. Jak klasyczną lasagne.
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2015/11/lasagne-warzywne.html