Wykonanie

Składniki:15-17 płatów
makaronowych na lasagne1 kg
mięsa mielonego wieprzowego1 duża
cebula3 łyżki
przecieru pomidorowego1 szklanka
wody4-6 łyżek
oleju1 łyżka
ziół prowansalskichsól i
pieprz do smaku20 dag
żółtego seraSkładniki na
sos beszamelowy:3 i 1/2 szklanki
mleka4 łyżki
masła4 łyżki
mąkiszczypta
białego pieprzuszczypta
gałki muszkatołowejNa rozgrzanym
oleju podsmaż delikatnie obraną i pokrojoną w kostkę
cebulę, a następnie dodaj
mięso.
Mięsko z
cebulką........................Wszystko smaż do momentu, aż
męso będzie się delikatnie rumienic, dodaj wtedy
wodę i
przecier pomidorowy,
zioła prowansalskie. Wszystko razem zagotuj, dopraw
solą i
pieprzem.

Gotowe
mięso z przecierem.........................W garnku rozpuść
masło, dodaj
mąkę dokładnie wymieszaj, powoli dolewaj
mleko jednocześnie cały czas mieszając tak aby nie porobiły nam się grudki, wszystko razem gotuj do momentu zgęstnienia sosu, dodaj wtedy
pieprz i
gałkę muszkatołową.

Gotowy
sos beszamelowy..........................Na dużą brytfannę wylej cienką warstwę
sosu beszamelowego, na nim poukładaj płaty
makaronu, na
makaron wyłóż niewielka ilość
mięsa, polej je
sosem beszamelowym i posyp startym
żółtym serem.

Układanie lasagne..................Na
ser ułóż płaty
makaronu, na
makaron wyłóż
mięso polej sosem i posyp
serem, jeszcze raz poukładaj płaty
makaronu , na to
mięso które polej sosem, a na wierzch posyp
startym serem.

Przed pieczeniem..............................Piec w piekarniku o temp. 200'C przez około 30-40 minut. Smacznego !

I po upieczeniu.........................

I jeszcze kawałeczek...........................