ßßß Cookit - przepis na Lasgne

Lasgne

nazwa

Wykonanie

Składniki:
15-17 płatów makaronowych na lasagne
1 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 duża cebula
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 szklanka wody
4-6 łyżek oleju
1 łyżka ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
20 dag żółtego sera
Składniki na sos beszamelowy:
3 i 1/2 szklanki mleka
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
szczypta białego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
Na rozgrzanym oleju podsmaż delikatnie obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodaj mięso.
Mięsko z cebulką........................
Wszystko smaż do momentu, aż męso będzie się delikatnie rumienic, dodaj wtedy wodę i przecier pomidorowy, zioła prowansalskie. Wszystko razem zagotuj, dopraw solą i pieprzem.
Gotowe mięso z przecierem.........................
W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę dokładnie wymieszaj, powoli dolewaj mleko jednocześnie cały czas mieszając tak aby nie porobiły nam się grudki, wszystko razem gotuj do momentu zgęstnienia sosu, dodaj wtedy pieprz i gałkę muszkatołową.
Gotowy sos beszamelowy..........................
Na dużą brytfannę wylej cienką warstwę sosu beszamelowego, na nim poukładaj płaty makaronu, na makaron wyłóż niewielka ilość mięsa, polej je sosem beszamelowym i posyp startym żółtym serem.
Układanie lasagne..................
Na ser ułóż płaty makaronu, na makaron wyłóż mięso polej sosem i posyp serem, jeszcze raz poukładaj płaty makaronu , na to mięso które polej sosem, a na wierzch posyp startym serem.
Przed pieczeniem..............................
Piec w piekarniku o temp. 200'C przez około 30-40 minut. Smacznego !
I po upieczeniu.........................
I jeszcze kawałeczek...........................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2009/02/Lasania.html