Wykonanie

Składniki :

12 naleśników (jakie kto lubi, takie robi... mój przepis na naleśniki znajdziecie tu)ok 75dkg
szynki wieprzowej1 duża
cebulaprzyprawy (do smaku):
sól,
pieprz,
majeranek,
zioła prowansalskie...
sos beszamelowy ;2 łyżki
masła3 łyżki
mąki600ml
mlekasólgałka muszkatołowa (ok 1/4- 1/2 utartej małej gałki)Wykonanie :Do przygotowania całego
tortu potrzebujemy
trzech części składowych: naleśników,
sosu beszamelowego oraz
mięsa. Polecam rozpocząć przygotowywanie od
mięsa - bo jest to coś co najłatwiej w razie czego odgrzać a długo się robi.
Mięso :
Wieprzowinę kroimy na kawałki i mielimy w maszynce do
mięsa.
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Następnie podsmażamy lekko na patelni z
solą, gdy się zeszkli dorzucamy
mięso. Smażymy do czasu aż całe będzie usmażone - tj zmieni kolor na charakterystyczny jasny-brązowo-szary. Pod koniec smażenia dodajemy
przyprawy (
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
majeranek). Przygotowane
mięso musi być smaczne, bo będzie podstawą
tortu. Nie może jednak być zbyt wyraziste i ostre - by współgrało z
sosem beszamelowym.Sos :Zgodnie z przepisem :
masło podsmażamy z
mąką, następnie rozprowadzamy stopniowo
mlekiem. Na koniec dodajemy
sól i
gałkę muszkatołową.Naleśniki :przygotowujemy wg. własnego, najlepszego przepisu, polecam przepis Neli .Gdy mamy już wszystkie składniki (ciepłe/gorące) przystępujemy do części właściwej - czyli ułożenia
tortu.Na sam spód kładziemy naleśnik, pokrywamy go warstwą
sosu beszamelowego a następnie posypujemy
mięsem. Całość przykrywamy kolejnym naleśnikiem i tak dalej układamy kolejne warstwy. Na sam koniec - na wierzch całego
tortu dajemy już tylko sos.Smacznego!ps. jakby się tort nie zjadł za jednym razem, to następnego dnia można go z powodzeniem odgrzać w piekarniku. Sprawdzałam. Nie sądziłam, że zostanie na drugi dzień, jednak był bardzo sycący... Ale jaki pyszny. Z czystym sumieniem wszystkim polecam.

Wydrukuj przepis