ßßß
Lasagne -świetny pomysł na niedzielny obiad lub smaczną niespodziankę dla oczekiwanych gości. Przed przygotowaniem tego pysznego i bardzo lubianego dania proponuję zaopatrzyć sie w makaron typu lasagne a najlepiej taki, który nie wymaga wstępnego gotowania. Zaoszczędzi to nam pracy, a efekty będą takie same.SKŁADNIKIopakowanie makaronu lasagne600 g mięsa mielonegocebulapapryczka chilipół szklanki wytrawnego wina700 ml przecieru pomidorowego1/2 l mlekałyżka masłałyżka mąkisólgałka muszkatołowamasło5 łyżek startego żółtego sera typu Parmezan lub Grana PadanoSPOSÓB PRZYGOTOWANIANa dużej patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, papryczke chili i mielone mięso.
Dodać pół szklanki wytrawnego wina i odparowac alkohol. Dodać przecier pomidorowy, sól do smaku i gotować przez 10 minut.
Przygotować sos beszamelowy ( oczywiście można użyć gotowego produktu )Rozpuścić łyżkę mąki w pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z łyżką masła. Do wrzącego mleka wlać rozpuszczona mąkę, szczyptę soli, szczyptę gałki muszkatołowej i chwilę pogotować. Sos nie powinien być gęsty, ponieważ płaty lasagni wchłoną nadmiar wilgoci a nawet jej potrzebują.
Wysmarować blachę masłem na dno wlać dużą nalewkę sosu pomidorowego i ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagni (płaty lasagni przed ukladaniem zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie , aby były już lekko wilgotne).
Pierwszą warstwę polać nalewką sosu pomidorowego z mięsem, rozprowadzić po powierzchni i posypać tartym serem.
Ułożyć 2 warstwe płatów lazani i tym razem polać sosem beszamelowym , posypać gałką muszkatalowa.
Ułożyć 3 warstwe płatów, znowu polać sosem z mięsem, posypać serem.
Ułożyć 4 warstwę platów a na nim resztę mięsa mielonego z sosem pomidorowym, resztę sosu beszamelowego , posypać tartym serem i ułożyć kawałeczki masła.
Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Przed podaniem odczekać około 10 minut a potem...SMACZNEGO :)