Wykonanie

Lasagne -świetny pomysł na niedzielny obiad lub smaczną niespodziankę dla oczekiwanych gości. Przed przygotowaniem tego pysznego i bardzo lubianego dania proponuję zaopatrzyć sie w
makaron typu lasagne a najlepiej taki, który nie wymaga wstępnego gotowania. Zaoszczędzi to nam pracy, a efekty będą takie same.SKŁADNIKIopakowanie
makaronu lasagne600 g
mięsa mielonegocebulapapryczka chilipół szklanki
wytrawnego wina700 ml
przecieru pomidorowego1/2 l
mlekałyżka
masłałyżka
mąkisólgałka muszkatołowamasło5 łyżek startego
żółtego sera typu
Parmezan lub
Grana PadanoSPOSÓB PRZYGOTOWANIANa dużej patelni podsmażyć drobno pokrojoną
cebulę,
papryczke chili i
mielone mięso.

Dodać pół szklanki
wytrawnego wina i odparowac
alkohol. Dodać
przecier pomidorowy,
sól do smaku i gotować przez 10 minut.


Przygotować
sos beszamelowy ( oczywiście można użyć gotowego produktu )Rozpuścić łyżkę
mąki w pół szklanki
mleka. Resztę
mleka zagotować z łyżką
masła. Do wrzącego
mleka wlać rozpuszczona
mąkę, szczyptę
soli, szczyptę
gałki muszkatołowej i chwilę pogotować. Sos nie powinien być gęsty, ponieważ płaty lasagni wchłoną nadmiar wilgoci a nawet jej potrzebują.

Wysmarować blachę
masłem na dno wlać dużą
nalewkę sosu pomidorowego i ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagni (płaty lasagni przed ukladaniem zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie , aby były już lekko wilgotne).

Pierwszą warstwę polać
nalewką sosu pomidorowego z
mięsem, rozprowadzić po powierzchni i posypać tartym
serem.

Ułożyć 2 warstwe płatów lazani i tym razem polać
sosem beszamelowym , posypać gałką muszkatalowa.

Ułożyć 3 warstwe płatów, znowu polać sosem z
mięsem, posypać
serem.

Ułożyć 4 warstwę
platów a na nim resztę
mięsa mielonego z
sosem pomidorowym, resztę
sosu beszamelowego , posypać tartym
serem i ułożyć kawałeczki
masła.


Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Przed podaniem odczekać około 10 minut a
potem...SMACZNEGO :)