Wykonanie
Składniki:
Makaron Lasagne - pół paczki700g
mięsa mielonego1 duża
cebulakilka
pieczarek300g
przecieru pomidorowego albo150g przecieru i puszka
pomidorówpół kostki
masła2 szklanki
mlekapół szklanki
mąkisól,
pieprz,
oregano,
tymianek,
gałka muszkatołowa70dag
sera żółtegoPrzygotowanie:
Makaron gotujemy wg przepisu producenta.
Mięso ( wołowo-wieprzowe) podsmażamy wraz z drobno posiekaną
cebulką i
pieczarkami. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
tymiankiem i
oregano ( można dodać
ostrej papryki jak ktoś lubi ) Podlewamy szklanką
wody - dusimy 15 min. Jak się
mięso poddusi dodajemy
pomidory ( koncentraty ). W tym czasie robimy
sos beszamelowy. Najprościej do garnka wrzucić
masło, rozpuścić, wsypać
mąkę zrobić zasmażkę.Cały czas gotując wlać
mleko cały czas mieszając. Doprawić
solą pieprzem i
gałką muszkatołową. Połowę
sosu beszamelowego mieszamy z naszym sosem mięsnym.Dno naczynia żaroodpornego wysmarowujemy niewielką ilością gotowego sosu
mięsnego ( tak by
makaron się nie przyklejał ) , wykładamy naczynie
makaronem, polewamy warstwą sosu i posypujemy
serem, ponownie wykładamy
makaronem, polewamy sosem i posypujemy
serem, czynność powtarzamy tak długo jak nam starczy składników i wysokości naczynia. Na szczycie zanim posypiemy ostatnią warstwą
sera, Lasagne polewamy resztą
sosu beszamelowego, a na nią dajemy
ser. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok 30-45 min. Po upieczeniu powinna lekko przestygnąć ponieważ, po wyjęciu z piekarnika jest bardzo gorąca i może być "lejąca"