Wykonanie
Któż z nas jej nie lubi! Zupa ogórkowa jest typowo polska, kojarzy nam się z błogim dzieciństwem i domowym gotowaniem naszych mam. Choć każdy twierdzi, że u niego w domu zupa ogórkowa była najlepsza, śmiem założyć się, że moja wersja też posmakowałby Wam. Mimo, (a może dzięki temu) że jest zupełnie bez
mięsa i bez
śmietany z
krowiego mleka. Do tego podałam ją, zupełnie przypadkiem, z
chlebem rozmarynowym i okazało się to strzałem w dziesiątkę, smaki pasują doskonale.Jutro będzie o samym
chlebie, a po jutrze coś, co jest związane z dzisiejszą zupą
ogórkową, ale nie bezpośrednio. Będzie o tym, jak zaoszczędzić czas. Co? Zaoszczędzić czas? W związku z ogórkową? Poczekajcie, a przekonacie się sami :-)Zupa ogórkowa:kilka małych
ogórków kiszonychkilka małych
marchewekkilka małych
ziemniakówkawałek
selera (korzeń)dwie
cebuleolej z
oliwynieco
bulionu wegetariańskiego instant (niekoniecznie)
sólśmietana sojowa
Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć w dużym garnku na
oleju. Nie przypalić, ale doprowadzić do złotego koloru. Dolać
wody, doprowadzić do wrzenia. Dołożyć pokrojone w kostkę
ziemniaki, dołożyć starte na tarce z dużymi oczkami
marchewki i
seler. Gotować wszystko, aż warzywa będą miękkie. Dołożyć starte na tej samej tarce
ogórki i jeszcze trochę pogotować, aż
ogórki również się ugotują. Na koniec dodać
przyprawy.