ßßß Cookit - przepis na Rassolnik leningradzki

Rassolnik leningradzki

nazwa

Wykonanie

Nazwa rassolnik pochodzi od słowa oznaczającego płyn z kwaszenia ogórków lub kapusty. Zupa wykonana z przepisu Janki z drobnymi przeróbkami. Bardzo smaczna i syta. Zrobiłam z pęczakiem, można robić z kaszą perłową. Dodałam więcej ogórków, bo czytałam, że do rassolnika dodaje się właśnie wodę od ogórków. Przez same ogórki zupa zyskuje lekko kwaskowaty smak. Podaję proporcję, ja robiłam bardziej "na oko" (na 6 szklanek rosołu i dając jednocześnie więcej warzyw) i też wyszło pysznie. Polecam!
SKŁADNIKI
2 sztuki ziemniaków
35 g kaszy perłowej lub pęczaka
0,5 marchwi
0,5 pietruszki
0,5 cebuli
1 ogórek kiszony
1 łyżka oliwy /masła
4 szklanki bulionu mięsnego
kawałek pora
kawałek selera
koperek
sól
WYKONANIE
Kaszę (pęczak) zalać gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia, a następnie odlać wodę. Ponownie zalać kaszę gorącą wodą i gotować do miękkości.
Do bulionu dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości ziemniaków, a następnie dodać kaszę.
Marchew, pietruszkę, seler, ogórek, por pokroić w słupki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oliwie na patelni. Dodać warzywa do zupy. Gotować do ich miękkości. Doprawić solą 5 minut przed końcem gotowania.
Można dodać koperku, pokrojoną gotowaną szynkę lub śmietanę.
Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2010/05/Rassolnik-leningradzki.html