Wykonanie
Nazwa rassolnik pochodzi od słowa oznaczającego płyn z
kwaszenia ogórków lub
kapusty. Zupa wykonana z przepisu
Janki z drobnymi przeróbkami. Bardzo smaczna i syta. Zrobiłam z pęczakiem, można robić z
kaszą perłową. Dodałam więcej
ogórków, bo czytałam, że do rassolnika dodaje się właśnie
wodę od
ogórków. Przez same
ogórki zupa zyskuje lekko kwaskowaty smak. Podaję proporcję, ja robiłam bardziej "na oko" (na 6 szklanek rosołu i dając jednocześnie więcej warzyw) i też wyszło pysznie. Polecam!SKŁADNIKI2 sztuki
ziemniaków35 g
kaszy perłowej lub pęczaka0,5
marchwi0,5
pietruszki0,5
cebuli1
ogórek kiszony1 łyżka
oliwy /masła4 szklanki
bulionu mięsnegokawałek
porakawałek
selerakopereksólWYKONANIE
Kaszę (pęczak) zalać gorącą
wodą, doprowadzić do wrzenia, a następnie odlać
wodę. Ponownie zalać
kaszę gorącą
wodą i gotować do miękkości.Do
bulionu dodać
ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości
ziemniaków, a następnie dodać
kaszę.
Marchew,
pietruszkę,
seler,
ogórek,
por pokroić w słupki,
cebulę w kostkę i podsmażyć na
oliwie na patelni. Dodać warzywa do zupy. Gotować do ich miękkości. Doprawić
solą 5 minut przed końcem gotowania.Można dodać
koperku, pokrojoną
gotowaną szynkę lub
śmietanę.
Smacznego!