ßßß Cookit - przepis na Muffiny z jagodami i cytrynową nutką...

Muffiny z jagodami i cytrynową nutką...

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj jedno z najfajniejszych świąt, czyli Dzień Dziecka :) Z tej okazji wszystkim małym i dużym dzieciom życzę mnóstwa radości nie tylko dziś, ale też każdego innego dnia :))
My świętowanie zaczęliśmy już w sobotę, korzystając z tego, że Tata miał wolne i mogliśmy spędzać czas razem. Była więc wyprawa do Dublina i fantastyczna zabawa w towarzystwie naszych przyjaciół i ich dzieciaczków. Później odwiedziny u rodzinki, prezenty i jeszcze więcej zabaw. Zuzia bawiła się doskonale, a my z radością przyglądaliśmy się jak szaleje, przymykając w miarę możliwości oko na ogromne ilości zjedzonych słodyczy i ogólną rozpustę ;) W niedzielę za to mieliśmy od rana Ciocię, potem znów wizyta w Dublinie, a na wieczór znów goście. Radości nie było końca :)
Dziś już nieco spokojniej, bo Piotrek w pracy, pogoda nie dopisuje, a nam potrzeba trochę odpoczynku po pełnych wrażeń dwóch dniach. Ale są ulubione naleśniki z dżemem na śniadanie, kolorowanki i całe mnóstwo przytulasków dla mamy, bo każdemu przecież potrzeba troszkę miłości :)
Oczekując wczoraj gości, upiekłam naprędce pyszne muffiny z jagodami i skórką cytrynową oraz chrupiącą kruszonką. Tu od razu muszę się Wam przyznać, że w oryginalnym przepisie wierzch polany jest jeszcze cytrynowym lukrem, o którym ja przypomniałam sobie dopiero wstawiając pierwsze zdjęcie do wpisu. Cóż mogę powiedzieć, skleroza nie boli ;P Jeżeli będziecie mieć ochotę, przygotujcie również lukier, choć muszę podkreślić, że bez lukru smakują równie wspaniale i my nawet jego braku nie zauważyliśmy :)
Muffiny są mięciutkie, słodkie i pełne owoców. Najlepiej użyć do nich prawdziwych, leśnych jagód – świeżych lub mrożonych. Nam nie udało mi się ich dostać nawet w polskim sklepie, więc z powodzeniem zastąpiły je borówki amerykańskie.
Polecam :)
Składniki na 12 – 18 muffinów:
Kruszonka:
5 łyżek niesolonego masła, roztopionego (około 75g)
1/2 szklanki drobnego cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki płatków owsianych (najlepiej górskich)
1/4 łyżeczki soli
Muffiny:
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
115g miękkiego niesolonego masła
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
1/2 szklanki maślanki
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki jagód lub borówek (mogą być mrożone)
Lukier (opcjonalnie):
1 szklanka cukru pudru
około 3 łyżek soku z cytryny
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Zacznij od przygotowania kruszonki. Cukier, mąkę, płatki oraz sól wymieszaj razem dokładnie. Dodaj roztopione masło i wymieszaj łyżką lub widelcem, aż pojawią się grudki. Odstaw na bok na czas przygotowywania ciasta na muffiny.
Najpierw przesiej do miski mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
Masło utrzyj z cukrem w misie miksera, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodawaj jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym. Następnie zmniejsz obroty miksera i wlej maślankę oraz ekstrakt waniliowy. Zmiksuj. Masa może się na tym etapie zwarzyć.
Wyłącz mikser, wsyp do misy przesiane suche składniki i wymieszaj krótko szpatułką lub łyżką*. Na koniec dodaj jagody/borówki i jeszcze raz zamieszaj.
Ciasto nakładaj do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, wypełniając je do około 3/4 wysokości. Posyp obficie kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 – 25 minut, aż wyrosną i się zarumienią. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe w środku. Po upieczeniu pozostaw na kilka minut w formie, po czym przenieś na kratkę i wystudź całkowicie.
Podczas gdy muffiny stygną, przygotuj lukier. Cukier puder przesiej do miseczki, dodaj sok z cytryny i utrzyj na gładką masę. W razie potrzeby dodaj nieco więcej soku lub cukru, by uzyskać dość gęsty, ale lejący się lukier. Gotowym udekoruj muffiny.
Smacznego :)
* Pamiętaj, by nie mieszać długo, bo muffiny wyjdą twarde i gumowate; nic nie szkodzi, jeśli wciąż widać będzie grudki mąki.
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/06/01/muffiny-z-jagodami-i-cytrynowa-nutka