Wykonanie

Dzisiaj jedno z najfajniejszych świąt, czyli Dzień Dziecka :) Z tej okazji wszystkim małym i dużym dzieciom życzę mnóstwa radości nie tylko dziś, ale też każdego innego dnia :))My świętowanie zaczęliśmy już w sobotę, korzystając z tego, że Tata miał wolne i mogliśmy spędzać czas razem. Była więc wyprawa do Dublina i fantastyczna zabawa w towarzystwie naszych przyjaciół i ich dzieciaczków. Później odwiedziny u rodzinki, prezenty i jeszcze więcej zabaw. Zuzia bawiła się doskonale, a my z radością przyglądaliśmy się jak szaleje, przymykając w miarę możliwości oko na ogromne ilości zjedzonych
słodyczy i ogólną rozpustę ;) W niedzielę za to mieliśmy od rana Ciocię,
potem znów wizyta w Dublinie, a na wieczór znów goście. Radości nie było końca :)Dziś już nieco spokojniej, bo Piotrek w pracy, pogoda nie dopisuje, a nam potrzeba trochę odpoczynku po pełnych wrażeń dwóch dniach. Ale są ulubione naleśniki z
dżemem na śniadanie, kolorowanki i całe mnóstwo przytulasków dla mamy, bo każdemu przecież potrzeba troszkę miłości :)Oczekując wczoraj gości, upiekłam naprędce pyszne muffiny z
jagodami i
skórką cytrynową oraz chrupiącą kruszonką. Tu od razu muszę się Wam przyznać, że w oryginalnym przepisie wierzch polany jest jeszcze
cytrynowym lukrem, o którym ja przypomniałam sobie dopiero wstawiając pierwsze zdjęcie do wpisu. Cóż
mogę powiedzieć, skleroza nie boli ;P Jeżeli będziecie
mieć ochotę, przygotujcie również
lukier, choć muszę podkreślić, że bez lukru smakują równie wspaniale i my nawet jego braku nie zauważyliśmy :)Muffiny są mięciutkie, słodkie i pełne
owoców. Najlepiej użyć do nich prawdziwych, leśnych
jagód – świeżych lub mrożonych. Nam nie udało mi się ich dostać nawet w polskim sklepie, więc z powodzeniem zastąpiły je
borówki amerykańskie.Polecam :)

Składniki na 12 – 18 muffinów:Kruszonka:5 łyżek niesolonego
masła, roztopionego (około 75g)1/2 szklanki drobnego
cukru1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki płatków owsianych (najlepiej górskich)1/4 łyżeczki
soliMuffiny:2 szklanki
mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli115g miękkiego niesolonego
masła1 szklanka drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka1/2 szklanki
maślankiskórka otarta z 1
cytryny1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2 szklanki
jagód lub
borówek (mogą być mrożone)
Lukier (opcjonalnie):1 szklanka
cukru pudruokoło 3 łyżek
soku z cytrynyWykonanie:Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.Zacznij od przygotowania kruszonki.
Cukier,
mąkę,
płatki oraz
sól wymieszaj razem dokładnie. Dodaj roztopione
masło i wymieszaj łyżką lub widelcem, aż pojawią się grudki. Odstaw na bok na czas przygotowywania ciasta na muffiny.Najpierw przesiej do miski
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
sól.
Masło utrzyj z
cukrem w misie miksera, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodawaj
jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym. Następnie zmniejsz obroty miksera i wlej
maślankę oraz ekstrakt
waniliowy. Zmiksuj. Masa może się na tym etapie zwarzyć.Wyłącz mikser, wsyp do misy przesiane suche składniki i wymieszaj krótko szpatułką lub łyżką*. Na koniec dodaj jagody/borówki i jeszcze raz zamieszaj.Ciasto nakładaj do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, wypełniając je do około 3/4 wysokości. Posyp obficie kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 – 25 minut, aż wyrosną i się zarumienią. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe w środku. Po upieczeniu pozostaw na kilka minut w formie, po czym przenieś na kratkę i wystudź całkowicie.Podczas gdy muffiny stygną, przygotuj
lukier.
Cukier puder przesiej do miseczki, dodaj
sok z cytryny i utrzyj na gładką masę. W razie potrzeby dodaj nieco więcej soku lub
cukru, by uzyskać dość gęsty, ale lejący się
lukier. Gotowym udekoruj muffiny.Smacznego :)

* Pamiętaj, by nie mieszać długo, bo muffiny wyjdą twarde i gumowate; nic nie szkodzi, jeśli wciąż widać będzie grudki
mąki.