ßßß
Oficjalnie rozpoczął się dziś w mojej kuchni sezon na baby, babki i babeczki :)Wiele osób za babkami nie przepada zarzucając im kaloryczność, suchość, nijakość… Najwyraźniej nie próbowali jeszcze babki z tego przepisu ;)Zdecydowanie najlepsza babka cytrynowa, jaką jadłam (a zjadłam już niejedną ;) ). Miękka, wilgotna, ale nie mokra, w sam raz cytrynowa. Mimo braku środków spulchniających przyjemnie puszysta. Po prostu wspaniała. Nie ma w niej nic, czego bym nie lubiła.Dzięki dodatkowi serka kremowego łączy w sobie zalety tradycyjnej babki ucieranej z dużą ilością masła oraz delikatność babki piaskowej, więc będzie smakować każdemu. W sam raz na zbliżające się święta wielkanocne. Musicie ją zrobić ;)Polecam :)* przepis pochodzi z tej stronySkładniki na dużą formę:340g niesolonego masła225g serka kremowego typu philadelphia6 dużych jajek3 szklanki drobnego cukru do wypieków3 szklanki mąki pszennejskórka otarta z cytryny2 łyżki soku z cytryny (można dać więcej, do smaku)1 łyżeczka soli1 łyżka ekstraktu waniliowegoNa lukier:1 i 1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki soku z cytrynyskórka otarta z jednej cytryny1 łyżka maślanki (opcjonalnie)Wykonanie:Formę do babki wysmaruj dokładnie masłem i wysyp mąką. Piekarnik rozgrzej do temperatury 165 °C .Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Masło, serek kremowy oraz cukier włóż do misy miksera i ucieraj do uzyskania jasnej, puszystej masy.Dodawaj jajka po jednym, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Następnie wmieszaj do masy sok i skórkę z cytryny. Na koniec do miski mąkę oraz sól i wszystko zmiksuj.Masę przełóż do formy i wyrównaj.Piecz ok. 1,5 godziny lub do momentu, gdy wierzch będzie zrumieniony, a patyczek wbity w środek babki po wyjęciu suchy. Upieczoną babkę studź przez kilka minut w blaszce, a potem na kratce.W tym czasie przygotuj lukier (wszystkie składniki wymieszaj dokładnie, by nie było grudek). Jeszcze lekko ciepłą babkę polukruj.Smacznego :)