Wykonanie
Amerykańskie pancakes na pewno posmakuką nie tylko naleśnikowym łasuchom. Są bardzo puszyste, mięciutkie i naprawdę bardzo dobre. Przepis na pewno trafi do
serii tych moich ulubionych. Tak naprawdę już dawno miałam je w swoich przepisach ale zawsze brakowało mi
jagód. W końcu udałam się do sklepu i kupiłam mrożone. I oto są :) Z dodatkiem polewy którą " zmontowałam" z resztek składników jakie miałam, smakowały bajkowo. Śmiało można eksperymentować z innymi
owocami, nie wiem
czemu wcześniej tego nie zrobiłam ?!. Polecam :) A przepis pochodzi z blogu Brulion z przepisami.

Składniki :50 g
masła1 szklanka
maślanki2
jaja300 g
mąki50 g
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliokoło 50 g
masła do smażenia ( ja piekłam na teflonie bez
masła )250 g
jagód lub
borówek ( dałam połowe porcji i mrożone
jagody)
cukier puder do posypania
Masło roztapiamy w rądelku, pozostawaimy do ostygnięcia. Do miski wbijamy
jajka lekko rozbełtujemy po czym wlewamy
maślanke i łączymy dokładnie z
jajkami. Następnie ucierając mikserem dosypujemy porcjami
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
solą i roztopione
masło. Wyrabiamy jednolitą, gładką masę. Gdy ciasto już będzie dobrze wymieszane dodajemy
jagdy i mieszamy delikatnie łyżką.Na rozgrzają patelnię łyżką nalewamy placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor, posypujemy
cukrem pudrem lub polewamy naszą ulubioną polewą. Ja do tych placuszków zrobiłam słodką polewę z
jakodami.Polewa z
jagodami :około 50 g
jagód50 ml
śmietanki kremówki ( może być 36 % ale niekoniecznie)płaska łyżka
cukru pudruWszystko razem umieszczamy w miseczce i mieszamy aby składniki dobrze się połączyły. Jesli będzie za słodkie można dodać więcej kremówki lub 3-4 łyżki
mleka.Smacznego :)