Wykonanie

Cupcakes to niezawodny sposób na szybkie małe co nieco. Do ciasta dorzucamy
borówki, pieczemy, na wierzch wyciskamy
bitą śmietanę i voila. Babeczki gotowe!Inspiracja: Cooking Classy .Składniki na 12 babeczek:Ciasto:1 i 2/3 szklanki
mąki3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
soli3/4 szklanki
cukru100 g miękkiego
masła1
jajko2
białka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1/4 szklanki
maślanki1/3 szklanki kwaśnej
śmietany1 i 1/4 szklanki
borówekUwaga: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
sodą oraz
solą.
Śmietanę wymieszać z
maślanką.W drugiej misce utrzeć za pomocą miksera
masło z
cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać
jajko oraz
białka, miksując krótko po każdym dodaniu. Wmieszać
wanilię.Następnie dodać
mąkę (w 3 partiach) na zmianę z
maślanką ze
śmietaną (w 2 partiach) zaczynając i kończąc na
mące. Miksować po każdym dodaniu na najniższych obrotach miksera i tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać
borówki i bardzo delikatnie wymieszać za pomocą
łopatki.Masę rozdzielić pomiędzy papilotki, napełniając je do 2/3 wysokości. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 20-24 minuty do "suchego patyczka". Pozostawić do wystygnięcia.Wierzch:500 ml
śmietany kremówki 36 %, schłodzonej2 łyżki przesianego
cukru pudruborówki, do dekoracji
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając
cukier puder.Wycisnąć na wierzch każdej babeczki i udekorować
owocami.Życzę smacznego!




Udział w akcjach kulinarnych: