Wykonanie

Ponieważ nie samym
ciastem człowiek żyje i nawet mój Mąż ma czasem ochotę na coś z mięskiem, dziś będzie wytrwanie. Mam dla Was pyszną tartę na
drożdżowym spodzie, którą nieco odchudziłam, co bynajmniej nie ujęło jej smaku. Tylko
mięska dałam tym razem nieco więcej, bo nasz mały mięsożerca samą
cebulą gardzi ;PPomijając czas wyrastania, ta
tarta jest daniem niemalże ekspresowym. Z
ciastem na spód pracuje się bardzo przyjemnie, a przygotowanie wypełnienia to kwestia zaledwie kilku minut i może paru łez wylanych nad nieszczęsną
cebulą ;) Spód, mimo iż na
mące pełnoziarnistej, jest mięciutki i w sam raz słony,
cebulowo-
mięsne wypełnienie zaś genialne w swej prostocie i zwyczajnie pyszne.
Tarta smakuje równie dobrze na ciepło, jak też zimna, dobrze się przechowuje i nie
traci smaku czy formy podgrzana ponownie w piekarniku lub choćby mikrofalówce. Można ją przygotować z wyprzedzeniem, co czyni z niej danie idealne na leniwy weekendowy obiad lub kolację, bądź też imprezę.Polecam :)* przepis z „Bake” wydawnictwa Parragon Books, z moimi zmianamiSkładniki na około 26cm formę do tarty:350g
mąki pszennej razowej (można zastąpić orkiszową)10g
drożdży instant1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli125ml letniego
mleka25g niesolonego
masła, roztopionego i przestudzonegoWypełnienie:3 – 4 duże
cebule70 – 100g panczetty lub dobrej
kiełbasy2 – 3 łyżki
oleju lub
oliwy do smażenia2 średniej wielkości
jajka100ml
mleka100ml
jogurtu naturalnego typu low fat (może być też zwykły)
sól i
pieprz do smakuWykonanie:
Mąkę,
cukier,
sól oraz
drożdże wymieszaj w dużej misie. Zrób dołek na środku i wlej do niego
mleko oraz roztopione
masło. Zagnieć gładkie ciasto w razie potrzeby dolewając odrobinę ciepłej
wody lub podsypując
mąką. Ciasto będzie dość sztywne, ale takie właśnie ma być.Z ciasta uformuj kulę, przełóż z powrotem do misy i przykryj folią spożywczą. Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Podczas gdy ciasto wyrasta, przygotuj nadzienie.
Boczek lub
kiełbasę pokrojoną w niedużą kosteczkę podsmażaj na
maśle przez około 2 minuty, aż zacznie się rumienić.
Cebulę pokrój w półplasterki i dodaj do podsmażonego
mięsa. Smaż całość do momentu, gdy
cebula się zeszkli, dopraw
solą i
pieprzem. Zdejmij z ognia i przestudź.Formę do tarty (najlepiej taką z wyjmowanym dnem) wysmaruj dokładnie
masłem.Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony
mąką, ugniataj przez chwilę, po czym rozwałkuj na okrąg nieco większy, niż średnica formy. Przełóż je do formy i dociśnij dokładnie do dna oraz brzegów. Na tak przygotowany spód wyłóż przestudzone
mięso z
cebulą.
Jajka roztrzep dokładnie widelcem, wymieszaj z
jogurtem oraz
mlekiem, dopraw
solą oraz
pieprzem i taką mieszanką zalej tartę, pozostawiając około 1cm od brzegu tarty, by płyn nie wylał się, gdy ciasto wyrośnie w piekarniku.Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez 50 minut, aż się zarumieni. W razie potrzeby przykryj folią spożywczą, by uniknąć przypalenia.Podawaj na ciepło lub zimno.Smacznego :)
