Wykonanie

Chociaż zima ma dla mnie swój urok, cieszę się, że już powoli odchodzi w zapomnienie i nie chcę wierzyć w prognozy przewidujące jej rychły powrót. Zbyt dobrze mi w tym stanie ogólnego zadowolenia, który wyzwalają u mnie pierwsze wiosenne promienie słońca. Poranne wstawanie nie wzbudza już wewnętrznego sprzeciwu, wizja zjedzenia zimnej
sałaty zamiast rozgrzewającego gulaszu nie przeraża tak bardzo, a buty do biegania nie uwierają ;) Coraz lepiej też moim roślinkom, których jakimś cudem udało mi się nie zmarnować :)O ileż łatwiej funkcjonuje się w atmosferze radosnego oczekiwania na ciepłe
słoneczne dni. Nawet Zuzia jakby mniej marudzi i chętniej wychodzi z nami na podwórko, choć w dalszym ciągu jej ideałem spaceru jest przejażdżka na taty ramionach. Nie wiem, chyba
widoki ma stamtąd lepsze ;)Korzystając z przypływu energii zaliczam kolejne kilometry spacerów, wieczorami nadrabiam zaległości w czytaniu, a w międzyczasie
piorę, sprzątam, gotuję i z upodobaniem wyszukuję kolejne przepisy, które chciałabym wypróbować.Na mojej liście rzeczy do zrobienia od dłuższego czasu widniało ciasto z
burakami. Z doświadczenia wiem, że wypieki z dodatkiem warzyw zawsze smakują wspaniale, a tu w grę wchodziła też
czekolada, więc po prostu musiałam spróbować.Tym, którzy podchodzą do warzyw w deserach nieufnie, zaręczam, że
buraków w cieście w ogóle nie czuć. Jest za to dzięki nim wspaniale wilgotne i rozpływające się w ustach, a jednocześnie leciutkie. Do tego pięknie wyrasta i nie kruszy się przy krojeniu.Polecam :)* przepis z „Mum’s baking book”Składniki na okrągłą formę o średnicy 20cm:200g obranych i ugotowanych
buraków140g
mąki pszennej3 łyżki
kakao1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia200g
gorzkiej czekolady (70%
kakao)4 łyżki gorącego
espresso lub mocnej
kawy200ml
oleju rzepakowego lub
słonecznikowego5 dużych jaj1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii200g drobnego
cukru do wypiekówDodatkowo:
bita śmietana lub
lody waniliowe do podaniaWykonanie:Ugotowane
buraki zblenduj na papkę, odstaw na bok.
Mąkę,
kakao oraz
proszek do pieczenia przesiej do miski i również odstaw.
Czekoladę rozpuść w kąpieli
wodnej, dodaj do niej gorącą
kawę oraz
olej i wymieszaj.
Jajka rozdziel.
Żółtka roztrzep widelcem z ekstraktem
waniliowym i wmieszaj do masy czekoladowej. Dodaj puree z
buraków i jeszcze raz wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę, po czym dodaj do nich
cukier i wymieszaj krótko. Przełóż do misy z
czekoladową mieszanką i wymieszaj delikatnie szpatułką.Na koniec dodaj do misy z masą
czekoladową przesiane suche składniki i wymieszaj do połączenia.Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudź w formie.Zimne ciasto uwolnij ostrożnie z formy. Podawaj z ulubionymi
lodami lub odrobiną ubitej kremówki.Smacznego :)