ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z dodatkiem buraków…

Ciasto czekoladowe z dodatkiem buraków…

nazwa

Wykonanie

Chociaż zima ma dla mnie swój urok, cieszę się, że już powoli odchodzi w zapomnienie i nie chcę wierzyć w prognozy przewidujące jej rychły powrót. Zbyt dobrze mi w tym stanie ogólnego zadowolenia, który wyzwalają u mnie pierwsze wiosenne promienie słońca. Poranne wstawanie nie wzbudza już wewnętrznego sprzeciwu, wizja zjedzenia zimnej sałaty zamiast rozgrzewającego gulaszu nie przeraża tak bardzo, a buty do biegania nie uwierają ;) Coraz lepiej też moim roślinkom, których jakimś cudem udało mi się nie zmarnować :)
O ileż łatwiej funkcjonuje się w atmosferze radosnego oczekiwania na ciepłe słoneczne dni. Nawet Zuzia jakby mniej marudzi i chętniej wychodzi z nami na podwórko, choć w dalszym ciągu jej ideałem spaceru jest przejażdżka na taty ramionach. Nie wiem, chyba widoki ma stamtąd lepsze ;)
Korzystając z przypływu energii zaliczam kolejne kilometry spacerów, wieczorami nadrabiam zaległości w czytaniu, a w międzyczasie piorę, sprzątam, gotuję i z upodobaniem wyszukuję kolejne przepisy, które chciałabym wypróbować.
Na mojej liście rzeczy do zrobienia od dłuższego czasu widniało ciasto z burakami. Z doświadczenia wiem, że wypieki z dodatkiem warzyw zawsze smakują wspaniale, a tu w grę wchodziła też czekolada, więc po prostu musiałam spróbować.
Tym, którzy podchodzą do warzyw w deserach nieufnie, zaręczam, że buraków w cieście w ogóle nie czuć. Jest za to dzięki nim wspaniale wilgotne i rozpływające się w ustach, a jednocześnie leciutkie. Do tego pięknie wyrasta i nie kruszy się przy krojeniu.
Polecam :)
* przepis z „Mum’s baking book”
Składniki na okrągłą formę o średnicy 20cm:
200g obranych i ugotowanych buraków
140g mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
200g gorzkiej czekolady (70% kakao)
4 łyżki gorącego espresso lub mocnej kawy
200ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
5 dużych jaj
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200g drobnego cukru do wypieków
Dodatkowo:
bita śmietana lub lody waniliowe do podania
Wykonanie:
Ugotowane buraki zblenduj na papkę, odstaw na bok.
Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia przesiej do miski i również odstaw.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do niej gorącą kawę oraz olej i wymieszaj.
Jajka rozdziel. Żółtka roztrzep widelcem z ekstraktem waniliowym i wmieszaj do masy czekoladowej. Dodaj puree z buraków i jeszcze raz wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę, po czym dodaj do nich cukier i wymieszaj krótko. Przełóż do misy z czekoladową mieszanką i wymieszaj delikatnie szpatułką.
Na koniec dodaj do misy z masą czekoladową przesiane suche składniki i wymieszaj do połączenia.
Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudź w formie.
Zimne ciasto uwolnij ostrożnie z formy. Podawaj z ulubionymi lodami lub odrobiną ubitej kremówki.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/02/16/ciasto-czekoladowe-z-dodatkiem-burakow