ßßß
Kawowy tort, z lekką śmietankową masą, w kształcie serca,to moja propozycja na Walentynki.Prosty i dosyć szybki w wykonaniu.Do zrobienia go zainspirował mnie przepis na ciasto W-Z ;)Biszkopt:6 jajek250 g cukru300 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki kakao2 łyżki olejuBiałka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania partiami dodawać cukier. Kiedy białka będą już dobrze utrzepane, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Do piany wlać olej i delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką, dosypywać mąkę, aż masa będzie gładka i bez grudek. Masę przełożyć do blaszki* w wym. 25x40cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 30-40 minut do suchego patyczka. Ciasto odstawić do wystudzenia.Wystudzone ciasto przeciąć na pół aby powstały dwa blaty.* ciasto zrobiłam z połowy porcji w tortownicy 24 cm. Następnie obcięłam brzegi biszkoptu, aby utworzyć kształt serca.Poncz:100 ml mocnej kawy (użyłam espresso)100 ml przegotowanej wody2 łyżeczki cukru lub cukru z prawdziwą waniliąKawę można zaparzyć w ekspresie lub tradycyjnie. Odcedzić fusy, dolać wodę i cukier, wymieszać, żeby się rozpuścił. O dstawić do wystudzenia.Masa:1 litr śmietany 30% lub 36%23 g żelatyny (8 łyżeczek lub 3,5 łyżki)50 g wody6 łyżek cukru pudru100 ml mocnej kawy (użyłam espresso)Żelatynę namaczamy w wodzie. Śmietanę podgrzewamy do temperatury ok. 85 st.C.Po podgrzaniu zdejmujemy z gazu i dodajemy cukier oraz żelatynę, dobrze wymieszać. Śmietanę ostudzić w kąpieli wodnej co chwilę mieszając. Po ostudzeniu schować do lodówki, najlepiej na noc. Po schłodzeniu ze śmietany powstanie galaretka, ale nie należy się obawiać. W tym momencie śmietanę można ubić mikserem bez obawy, że ją przebijemy i zrobi się masło. Podczas ubijania dodawać po łyżce zimnej kawy.Taką śmietanę można mieszać z alkoholami i się nie zważy. Podczas ubijania można dolać zwykłej słodkiej śmietany 30% w celu rozcieńczania (nie będzie aż tak bardzo sztywna).Polewa:200 g czekolady200 g śmietanki 30%Śmietankę podgrzać żeby była bardzo gorąca, ale uważać, żeby nie zagotować. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa.Składanie ciasta:Na paterę położyć pierwszy blat i nasączyć go połową porcji ponczu z kawy. Kilka łyżek masy odłożyć do posmarowania boków. C zęść masy można przełożyć do dekoratora do tortów, aby później udekorować wierzch. Na ciasto wyłożyć pozostałą masę.Na masę położyć drugi blat ciasta i nasączyć go ponczem.Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Boki ciasta obsmarować masą. Ciasto wstawić do lodówki, aby polewa stężała. Wierzch udekorować wedle uznania.