Wykonanie

Składniki (forma o śr 26 cm):5
jajek1,5 szklanki
cukru2,5 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
oleju0,5 szklanki
wody1 łyżeczka aromatu
kawowego2 - 3 łyżki
kakao2 - 3 łyżki
mąki pszennej do ciasta białego
Jajka ubijamy mikserem z
cukrem na puszysty krem. Wsypujemy porcjami
mąkę z
proszkiem do pieczenia i miksujemy, ale na mniejszych obrotach. Wlewamy porcjami
olej, aromat i miksujemy. Następnie wlewamy wąskim strumieniem
wodę, dalej miksujemy na małych obrotach. Gdy składniki połączą się dzielimy ciasto na 2 równe części. Do jednej części dajemy 2-3 łyżki
kakao, do drugiej 2-3 łyżki
mąki i mieszamy na jednolite masy. Na środek dna formy wlewamy na przemian po 3 łyżki obu ciast, aż do ich wyczerpania (nie czekamy aż ciasto dokładnie spłynie z łyżki, etap ten powinien być jak najszybszy). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut. Sprawdzamy czy ciasto jest już upieczone w teście suchego patyczka. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia.
