Wykonanie

Im częściej słońce nieśmiało wygląda zza chmur i im więcej pąków widać na drzewkach na naszym osiedlu, tym trudniej uwierzyć mi, że zima w Irlandii tak naprawdę dopiero się rozkręca. Na dworze zimno i co rano słyszę sąsiadkę złorzeczącą na zamarznięte szyby w aucie, mróz i w ogóle wszystko, co jej do głowy przyjdzie, gdy pakuje dzieci do auta, by je podwieźć do szkoły, a mi jakoś wiosna w duszy gra i tylko czekam na pierwsze ciepłe poranki ;)Tymczasem jednak wieczory wciąż spędzamy przed kominkiem, a na spacery wychodzimy z Zuzią opatulone, niczym małe Eskimoski ;P I wciąż jeszcze możemy po spacerze rozgrzewać się
kubkiem kawy lub
kakao, przekąszając kawałkiem ciasta lub kilkoma
ciasteczkami. Na dietę przejdziemy wiosną ;)Tort, który chciałabym Wam dziś zaprezentować upiekłam w samą
porę, by poczęstować nim niespodziewanych gości. Okazał się wspaniałym deserem i wkrótce nie zostało po nim nawet okruszka.Tort tiramisu to świetny pomysł dla tych, którzy lubią ten klasyczny deser, wielbicieli
kawowych smaków i
czekoladowych ciast. W
sumie chyba nie znam nikogo, komu by nie posmakował ;) Jest prosty i pyszny, a do tego bardzo podzielny, czyli dokładnie taki, jak lubię najbardziej :). Cztery intensywnie
czekoladowe blaty ciasta nasączone są najlepszym na świecie, aromatycznym
syropem kawowym z
amaretto i przełożone puszystym kremem z
mascarpone oraz dodatkową porcją
likieru. Niebo w gębie.Polecam :)* przepis z małymi zmianami pochodzi z książki Catherine Fulvio „Bake like an Italian”Składniki na okrągłą formę o średnicy 20cm:150g miękkiego niesolonego
masła180g drobnego
cukru do wypieków100g
gorzkiej czekolady 70%, rozpuszczonej i przestudzonej5 dużych jaj220g
mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczka
proszku do pieczenia100ml
mlekaNasączenie:100g drobnego
cukru do wypieków100ml mocnej
kawy (najlepiej
espresso)4 łyżki
amarettoKrem:600g
serka mascarpone50 – 70g
cukru pudru (do smaku)3 łyżki
likieru amaretto500ml
śmietany kremówkiDodatkowo:około 50g wiórków
czekoladowych lub
gorzkiej czekolady startej na tarceWykonanie:
Mąkę oraz
proszek do pieczenia przesiej do miski. Odstaw.
Masło utrzyj z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj roztopioną i przestudzoną
czekoladę i zmiksuj.Do masy
maślanej wbijaj pojedynczo
jajka, ucierając dokładnie po każdym. Gdy składniki się połączą, dodaj przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i wymieszaj delikatnie (mikserem na niskich obrotach lub szpatułką). Na koniec wmieszaj
mleko.Masę rozdziel pomiędzy dwie formy wyłożone papierem do pieczenia (samo dno) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 – 25min, do tzw. suchego patyczka. Jeśli posiadasz tylko jedną okrągłą foremkę o średnicy 20cm, druga część ciasta może spokojnie czekać, aż pierwsza będzie gotowa.Upieczone
biszkopty pozostaw w formie przez około 5 minut, po czym wyjmij delikatnie i wystudź całkowicie na kratce.Gdy
biszkopty będą w piekarniku, przygotuj
syrop do nasączenia.
Kawę,
cukier oraz
amaretto umieść w rondelku i zagotuj. Pozwól miksturze wrzeć przez około 5 minut, aż nieco zgęstnieje. Gotowy
syrop zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.Na koniec przygotuj krem. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i zmiksuj, aż masa zgęstnieje i będzie jednolita, uważając, by jej nie przebić.Wystudzone
biszkopty przekrój wzdłuż na pół, dzięki
czemu uzyskasz 4 blaty ciasta. Ułóż jeden z nich na talerzu lub paterze, nasącz częścią
syropu i posmaruj 1/4 kremu. Przykryj kolejnym blatem ciasta, znów nasącz i tak dalej. Na koniec posyp wierzch ciasta wiórkami czekoladowymi.Ciasto najlepiej schłodzić przed podaniem przez około 2 godziny w lodówce.Smacznego :)