ßßß
Dziś krótko i konkretnie, bo Piotrek w domu i mamy małe plany zakupowe. Wiecie, jak to jest – gdy mąż z własnej, nieprzymuszonej woli, chce jechać na zakupy, nie mówi się nie ;)Nietrudny w przygotowaniu (jak chyba wszystkie wypieki u mnie ;) torcik z moim ulubionym likierem kawowym. Kawowy biszkopt przekłada się kremem z serka z dodatkiem miodu, likieru oraz kandyzowanego imbiru, a wierzch dekoruje lukrem (choć polany czekoladowym ganache byłby zapewne równie smaczny). Całość bardzo smaczna i, mimo lukru, nieprzesłodzona, w sam raz na leniwe popołudnie lub spotkanie z przyjaciółkami.. przy kawie oczywiście ;PPolecam :)* przepis z „Baking” Marthy DaySkładniki na okrągłą formę o średnicy 20cm:3 duże jajka115g drobnego cukru do wypieków75g mąki pszennej2 łyżki kawy instant (w proszku, nie granulkach)Na krem:200g półtłustego serka kremowego (np. Philadelphia)1 – 1 i 1/2 łyżki płynnego miodu4 łyżeczki likieru kawowego Tia Maria50g kandyzowanego imbiru, drobno posiekanego (jeśli nie lubicie, możecie śmiało pominąć)Dekoracja:225g cukru pudru, przesianego2 łyżeczki ekstraktu kawowego lub zaparzonej mocnej kawyokoło 1 łyżki gorącej wody1 łyżeczka ciemnego kakaoziarna kawy (opcjonalnie)Wykonanie:Jajka umieść w misie miksera razem z cukrem i ubijaj na wysokich obrotach przez 4 – 5 minut, aż cukier się rozpuści i będą miały konsystencję musu.Mąkę wymieszaj z kawą i przesiej do masy jajecznej, wymieszaj delikatnie szpatułką lub łyżką.Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30 – 35 minut, aż patyczek wbity w środek będzie suchy po wyjęciu.Upieczone ciasto odstaw na kilka minut, po czym delikatnie uwolnij z formy i wystudź na kratce. Zimne przekrój wzdłuż na dwa blaty.Podczas gdy ciasto stygnie, przygotuj krem. Serek wymieszaj dokładnie z miodem i likierem (wystarczy zrobić to łyżką). Na koniec wmieszaj posiekany imbir.Blaty ciasta przełóż kremem, a wierzch udekoruj lukrem.By przygotować lukier, wymieszaj cukier puder z ekstraktem kawowym (lub kawą) oraz wodą i utrzyj na gładko. Około 3/4 lukru rozprowadź na wierzchu ciasta. Pozostały wymieszaj z kakao, przełóż do papierowej tutki lub rękawa cukierniczego i ozdób ciasto. Możesz też dodatkowo ozdobić ziarenkami kawy.Smacznego :)