ßßß
Dla osób lubiących cappuccino i kawę, małe desery sernikowe o takim smaku :-). Łatwe do przyrządzenia i szybkie do podania. Fantastycznie się prezentują. Na spód użyłam samych ciastek, bez dodatku masła. W ciasteczka o smaku cappuccino zaopatrzyłam się już kiedyś w IKEA, ale np. oreo (bez kremowego nadzienia) będą na pewno dobrze pasowały do lekko brązowej masy serowej. Podajemy koniecznie z bitą śmietaną, osładza ona deser i nadaje mu lekkości. Polecam!Składniki na 12 sztuk:80 g pokruszonych ciastek (digestive lub oreo; użyłam pepparkakor cappuccino)500 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie2 duże jajkapół szklanki śmietany kremówki 36%4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku)2/3 szklanki jasnego brązowego cukru1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków1 łyżka mąki pszennej2 łyżki likieru kawowego (np. Tia Maria)Ponadto do dekoracji:300 ml śmietany kremówki 36% /schłodzonej/+ 2 łyżki cukru pudrukakao, do oprószeniaczekoladowe ziarenka kawoweWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Ciastka pokruszyć na piasek (blenderem lub przy pomocy wałka).Formę do muffinek na 12 sztuk wyłożyć papilotkami. Na dno papierków wysypać pokruszone ciasteczka, rozdzielając równo pomiędzy wszystkie papilotki.Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, dodać kawę, mieszając, do rozpuszczenia kawy. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić.W misie miksera umieścić zmielony twaróg, jajka, kremówkę z rozpuszczoną kawą, oba cukry, mąkę pszenną, likier kawowy. Zmiksować tylko do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy serowej, nie dłużej.Masę serową przelać do papilotek, do 4/5 ich wysokości. Piec w temperaturze 170ºC przez około 35 - 40 minut (pieczemy z parą - półkę niżej w piekarniku ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą), aż powierzchnia serniczków będzie ścięta a one same lekko się napuszą. Wystudzić w piekarniku, włożyć na całą noc do lodówki.Kolejnego dnia śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Ozdobić serniczki. Oprószyć kakao i czekoladowymi ziarenkami kawy.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).
