Wykonanie

Dla osób lubiących
cappuccino i
kawę, małe desery sernikowe o takim smaku :-). Łatwe do przyrządzenia i szybkie do podania. Fantastycznie się prezentują. Na spód użyłam samych
ciastek, bez dodatku
masła. W
ciasteczka o smaku
cappuccino zaopatrzyłam się już kiedyś w IKEA, ale np. oreo (bez kremowego nadzienia) będą na pewno dobrze pasowały do lekko brązowej masy serowej. Podajemy koniecznie z
bitą śmietaną, osładza ona deser i nadaje mu lekkości. Polecam!Składniki na 12 sztuk:80 g pokruszonych
ciastek (digestive lub oreo; użyłam pepparkakor
cappuccino)500 g
twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie2 duże
jajkapół szklanki
śmietany kremówki 36%4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej (proszku)2/3 szklanki jasnego
brązowego cukru1/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżka
mąki pszennej2 łyżki
likieru kawowego (np. Tia
Maria)Ponadto do dekoracji:300 ml
śmietany kremówki 36% /schłodzonej/+ 2 łyżki
cukru pudrukakao, do oprószenia
czekoladowe ziarenka
kawoweWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciastka pokruszyć na piasek (blenderem lub przy pomocy wałka).Formę do muffinek na 12 sztuk wyłożyć papilotkami. Na dno papierków wysypać pokruszone
ciasteczka, rozdzielając równo pomiędzy wszystkie papilotki.
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, dodać
kawę, mieszając, do rozpuszczenia
kawy. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić.W misie miksera umieścić zmielony
twaróg,
jajka, kremówkę z rozpuszczoną
kawą, oba
cukry,
mąkę pszenną,
likier kawowy. Zmiksować tylko do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy serowej, nie dłużej.Masę
serową przelać do papilotek, do 4/5 ich wysokości. Piec w temperaturze 170ºC przez około 35 - 40 minut (pieczemy z parą - półkę niżej w piekarniku ustawiamy naczynie żaroodporne z
wodą), aż powierzchnia serniczków będzie ścięta a one same lekko się napuszą. Wystudzić w piekarniku, włożyć na całą noc do lodówki.Kolejnego dnia
śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec ubijania
cukier puder. Ozdobić serniczki. Oprószyć
kakao i czekoladowymi ziarenkami
kawy.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).

